Iedereen weet het; onderweg ben ik offline. Dat is de slogan van de Nederlandse overheid om het gebruik van de mobiele telefoon in de auto zoveel mogelijk uit te bannen. Toch blijkt in de praktijk dat steeds meer Nederlanders meer aandacht schenken aan de mobiele telefoon als zij autorijden.
Veel Nederlanders gebruiken de telefoon tijdens het autorijden. Wettelijk gezien mag men alleen de telefoon gebruiken in de auto als hij stilstaat of op de plaats van bestemming is. Het gebeurt steeds vaker dat Nederlanders toch hun mobiele telefoon gebruiken, zegt het Verbond van Verzekeraars. Daardoor is het aantal auto-ongelukken fors gestegen.
Er gebeuren steeds meer auto-ongelukken als gevolg van het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het autorijden. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars. Dat terwijl een onbezonnen moment desastreuze gevolgen kan hebben. De gevolgen van een aanrijding kunnen materiaal en immaterieel een behoorlijke impact hebben, zegt het verbond.
Het gaat niet alleen om de schade of mogelijke gewonden, maar het gebruik van de smartphone in de auto kan ook verstrekkende financiƫle gevolgen hebben. Zo is het mogelijk dat je niet verzekerd bent als je schade veroorzaakt door het appen in de auto. In dat geval moet de veroorzaker van het ongeval alle schade zelf betalen.
In Nederland is het verplicht de auto minimaal WA te verzekeren. De WA-autoverzekering biedt dekking tegen schade die je maakt aan de auto van de tegenpartij. Dit betekent dat de schade aan de tegenpartij altijd vergoed wordt, ook als je met je mobiel bezig was tijdens het autorijden. Maar het Verbond van Verzekeraars wijst erop dat als de verzekeraar kan bewijzen dat je gebruikmaakte van je mobiel ten tijde van het ongeluk, kan de verzekeraar jou aansprakelijk stellen en moet je alle kosten terugbetalen.
Dit gebeurt alleen als er hard bewijs is dat jij de schade hebt veroorzaakt tijdens het appen of bellen. Bijvoorbeeld door het gebruik van een dashcam in de auto kan de verzekeraar bewijzen dat je zat te appen tijdens het autorijden.
Als je een WA+-volledig cascoverzekering hebt, is ook de schade aan de eigen auto verzekerd, ook als je het ongeval zelf hebt veroorzaakt. Maar als de verzekeraar kan bewijzen dat je een mobiel in je handen had tijdens het ongeval, krijg je de schade niet vergoed.