Belangrijkste wijzigingen zorgverzekering 2017 - Checkenbespaar.nl

Belangrijkste wijzigingen zorgverzekering 2017

30/09/2016 Zorgverzekering 2017 Afsluiten

De derde dinsdag van september, Prinsjesdag, is achter de rug. Tijdens deze dag worden de plannen van de regering voor het komende jaar bekend gemaakt. Ieder jaar worden dan ook de wijzigingen aan de basisverzekering zorgverzekering van het jaar erop bekend gemaakt. Inmiddels is dus duidelijk hoe de zorgverzekering 2017 eruit komt te zien. In dit artikel laten we de belangrijkste wijzigingen voorbijkomen.

 

Eigen risico zorgverzekering 2017

Sinds de invoering van het eigen risico in 2008, is het bedrag ieder jaar gestegen. Voor het eerst in negen jaar tijd blijft het verplicht eigen risico gelijk. Dit jaar betaalden we 385 euro verplicht eigen risico; dat bedrag zal ook voor volgend jaar gaan gelden. Bij de invoering van het eigen risicobedrag in 2008 lag het bedrag nog op 150 euro. Naast het verplichte eigen risico kunnen verzekerden ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico, die kan oplopen tot 500 euro. Daarmee krijgen verzekerden een korting op hun maandelijkse premie van de basisverzekering.

 

Zorgtoeslag

De zorgpremie zal licht stijgen en daarom stijgt de zorgtoeslag mee. Voornamelijk eenpersoonshuishoudens profiteren van een hogere zorgtoeslag. De jaarlijkse zorgtoeslag komt te liggen op 1018 euro; voor een meerpersoonshuishouden stijgt de zorgtoeslag naar 1947 euro op jaarbasis. In de praktijk betekent dit een stijging van zo’n 2 euro per maand.

 

Behandelingen

Daarnaast gaat de overheid een aantal nieuwe behandelingen toevoegen aan het basispakket. Het gaat hier bijvoorbeeld om het plaatsen van borstprothesen bij vrouwen waarbij minimale of geen borstgroei plaatsvindt.

Verder worden de volgende behandelingen toegevoegd:
– Bovenooglidcorrectie bij mensen die een ernstige beperking hebben door verslapping of verlamming;
– Besnijdenis in het ziekenhuis indien medisch noodzakelijk;
– 37 fysiotherapiebehandelingen voor mensen die lijden aan ‘etalagebenen’ (een vernauwing in de bloedvaten van de benen;
– Jongeren tot 23 jaar kunnen implantaten voor snij- of hoektanden vergoed krijgen, indien deze niet zijn aangelegd of juist ontbreken door een ongeluk;
– Eerstelijns verblijf indien thuis wonen om medische redenen niet meer mogelijk is.

 

Buiten Europa

Er gingen hevige geruchten dat de werelddekking per 2017 op zou houden te bestaan. Toch blijft deze vorm volgend jaar gewoon vergoed. Een afschaffing zou zo’n 60 miljoen euro kunnen besparen, maar de Tweede Kamer heeft besloten de vergoeding voor zorg buiten Europa ook in 2017 in stand te houden.

Zorgverzekeringen Vergelijken