Medische kosten
In de meeste gevallen worden ook de medische kosten gedekt. Met een zorgverzekering binnen Europa is dat niet altijd nodig. Toch kan deze dekking handig zijn als de kosten van medische zorg in het buitenland hoger liggen dan in ons land. De zorgverzekeraar dekt namelijk het Nederlandse tarief, niet het buitenlandse.
Autopechhulp
Een optie op de meeste doorlopende reisverzekeringen is de dekking op autopechhulp. Ook de terugkeer naar Nederland wordt meestal vergoed, na een ongeval of na pech onderweg. Houd er rekening mee dat deze optie nooit standaard in de reisverzekering zit. Je kunt deze dekking wel optioneel afsluiten. Sommige doorlopende reisverzekeringen bieden de optie helemaal niet. Let wel op dat er vaak maximumprijzen aan de vergoedingen zijn verbonden. In sommige gevallen zijn oudere auto’s (boven de acht of tien jaar) uitgesloten van de dekking. Houd daar rekening mee bij het uitzoeken van de beste doorlopende reisverzekering 2019.
Een ander onderdeel is het vervangend vervoer. Die is meestal inbegrepen onder ‘buitengewone kosten’ en dus niet bij de autopechhulp. Deze module dekt de kosten alleen als het voertuig na twee dagen niet gerepareerd is. De overnachting in bijvoorbeeld een hotel krijgt men ook deze kosten vergoed, tot een maximum.
Wintersport en andere extreme sporten
Ten slotte nog de wintersport. Controleer deze dekking goed. Deze dien je meestal als optie onder de doorlopende reisverzekering af te sluiten. Buiten de piste skiën is zonder begeleiding nooit verzekerd. Voor langlaufen is geen wintersportdekking noodzakelijk.
Recreatief duiken is bij iedere reisverzekering gedekt. De duikuitrusting valt onder het onderdeel bagagedekking. Je hebt dus geen aparte ‘onderwatersportverzekering’ nodig. Overleg van tevoren met de verzekeraar als je twijfelt over de dekking van een extreme sport.
Een doorlopende reisverzekering is niet verplicht
Houd er rekening mee dat een doorlopende reisverzekering absoluut geen verplichting is. Toch is het handig er wel een af te sluiten. Daarmee voorkom je een hoop kosten als onverhoopt je bagage zoekraakt, de auto stukgaat of als je medische kosten maakt die in het buitenland hoger liggen dan de Nederlandse tarieven van de zorgverzekering. Met andere woorden: een reisverzekering is geen verplichting, maar wel een must voor iedereen die op reis gaat.
Aanvullend verzekeren
In sommige gevallen heb je een aanvullende reisverzekering bovenop je doorlopende reisverzekering nodig. Controleer voor het afsluiten van een doorlopende reisverzekering wat er gedekt is. Sommige zaken worden namelijk niet in een doorlopende reisverzekering gedekt, waardoor je uiteindelijk ook een aanvullende verzekering nodig hebt. In veel gevallen is dit bijvoorbeeld noodzakelijk bij wintersport en andere bijzondere sporten. Een annuleringsverzekering is in sommige gevallen ook een vorm van een aanvullende dekking. Daarover hieronder meer.
De doorlopende reisverzekering is in principe in twee soorten verkrijgbaar: de Europadekking en de Werelddekking. De werelddekking biedt doorgaans precies hetzelfde als de Europadekking, wat betekent dat een aanvullende verzekering ook in dit geval noodzakelijk kan zijn. Een voorbeeld van een aanvullende verzekering is bijvoorbeeld de dekking tegen terrorisme en natuurrampen. Beide situaties komen tegenwoordig steeds vaker voor, waardoor het raadzaam is een dergelijke aanvullende dekking af te sluiten.
Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld de dekking voor bijzondere sporten. Wintersporten en andere bijzondere of risicovolle sporten worden meestal niet zonder meer door de reisverzekering gedekt. In dat geval is een aanvullende dekking voor bijzondere sporten noodzakelijk. Daarmee verzeker je je tegen diefstal van je wintersportuitrusting. Ook gipsvluchten worden middels deze dekking vergoed. Bij een normale reisverzekering is dat vaak niet het geval en ook bij de zorgverzekering worden gipsvluchten meestal niet gedekt. Kijk goed of een dekking niet al in de aanvullende verzekering is opgenomen. Bij langlaufen en duiken is dat bijvoorbeeld wel het geval.
De loopduur van de reisverzekering
Hierboven is het verschil tussen een doorlopende reisverzekering en een kortlopende reisverzekering uitgelegd. In de meeste gevallen is een doorlopende reisverzekering goedkoper, zeker als je meerdere malen per jaar naar het buitenland gaat. Houd er wel rekening mee dat een doorlopende reisverzekering een maximale dekking van één jaar heeft voor schade en diefstal binnen het dekkingsgebied (Europadekking of werelddekking). Met een doorlopende reisverzekering kun je maximaal 0 dagen per keer achtereen gesloten op reis. Wie langer wegblijft, heeft mogelijk een andere soort verzekering nodig. Na een jaar is het mogelijk de verzekering nog eens te verlengen. Een ander voordeel van doorlopende reisverzekeringen, is dat je deze doorgaans elke dag kunt opzeggen.