Beste Inboedelverzekering 2019 - Alle testresultaten bij elkaar

Beste Inboedelverzekering

WAT IS DE BESTE INBOEDELVERZEKERING VAN 2019? LEES VERDER...

DE BESTE INBOEDEL VERZEKERING 2019

Een inboedelverzekering ins in Nederland niet verplicht. Toch hebben de meeste Nederlanders er wel één afgesloten. Dat komt doordat de inboedel in een woning vaak veel waard is en te duur is om zelf te vergoeden als er iets gebeurt. Daarom is het belangrijk de inboedel goed te verzekeren. Het gaat hier bijvoorbeeld om het verzekeren van meubels, (elektronische) apparatuur en kleding. De inboedelverzekering is niet wettelijk verplicht, maar wel handig. Bijvoorbeeld als er ingebroken wordt of als er een brand uitbreekt in de woning.

Wij hebben de beste inboedelverzekeringen van 2019 voor jou op een rijtje gezet met de testresultaten van Independer en de Consumentenbond:

VerzekeraarIndependerC.BondInboedelverzekering afsluiten
ABN Amro-7,1Meer informatie
AEGON7,46,8Meer informatie
Centraal Beheer7,77,4Meer informatie
Ditzo-6,9Meer informatie
FBTO7,37,9Meer informatie
Generali7,87,4Meer informatie
HEMA-7,3Meer informatie
Inshared-7,5Meer informatie
Nationale Nederlanden-8,2Meer informatie
nowGo7,77,1Meer informatie
Reaal-7,5Meer informatie
Verzekeruzelf7,17,3Meer informatie
Allianz-6,1
ANWB-5,8
ASR7,37,8
Avéro Achmea7,4-
de Goudse7,17,6
Delta Lloyd7,47,3
EAG6,6-
Klaverblad7,87,2
Lancyr-6,8
Nederlanden van Nu-6,6
SNS7,97,9
Unigarant7,87,0

Inboedelverzekering of opstalverzekering?

Ten onrechte wordt weleens gedacht dat een inboedelverzekering hetzelfde is als een opstalverzekering. Om de beste inboedelverzekering te kunnen vinden, is het belangrijk eerst stil te staan bij het verschil met de opstalverzekering. Een inboedelverzekering ervoor bedoeld om alle materiele spullen in huis te verzekeren tegen bijvoorbeeld diefstal of brand. Het gaat hier om de spullen in het huis. Als vuistregel kun je onthouden dat alles wat je in huis kan bewegen, in principe onder de inboedelverzekering valt. Een inboedelverzekering kun je afsluiten voor zowel een koophuis als een huurhuis.

Bij een opstalverzekering is dat anders. Alleen de woning zelf is verzekerd. Bijvoorbeeld het laminaat, het behang, de badkamer en dergelijke. Als er dus een lekkage ontstaat en het laminaat komt omhoog, kun je een beroep doen op je opstalverzekering. Een inboedelverzekering afsluiten is dus niet hetzelfde als het afsluiten van een opstalverzekering. Daarnaast kan iedereen een inboedelverzekering afsluiten, maar de opstalverzekering kan alleen worden afgesloten door huiseigenaren.

 

Uitgebreid of allrisk?

Er zijn in principe twee soorten inboedelverzekeringen: de uitgebreide inboedelverzekering en de allrisk inboedelverzekering. De dekkingen lijken op het eerste gezicht op elkaar, terwijl de premies wel verschillen.

Bij een uitgebreide dekking is de premie lager, maar is er ook minder verzekerd. Bij een uitgebreide dekking is doorgaans schade door brand of ontploffing, waterschade, storm (vanaf windkracht 7), inbraak, diefstal en vandalisme gedekt, maar plotselinge onvoorziene gebeurtenissen niet. Laat je dus een dure vaas vallen, dan is deze onder de uitgebreide dekking niet gedekt. Met een allriskverzekering is dit wel het geval, omdat dit valt onder ‘plotselinge onvoorziene gebeurtenissen’. Wie een biertje omstoot over zijn hagelnieuwe laptop, kan deze dus waarschijnlijk wel vergoed krijgen bij een allriskverzekering, maar niet bij een uitgebreide dekking. In dit geval is de beste inboedelverzekering 2019 dus een allrisk inboedelverzekering. Zeker met kleine kinderen in huis is deze dekking aan te raden.

Goedkoopste inboedelverzekering vinden

Uitsluitingen van de inboedelverzekering 2019

Er zijn ook zaken die niet gedekt worden door de inboedelverzekering 2019. Lekkage of hevige regenval wordt meestal vergoed door de inboedelverzekering. Bijvoorbeeld bij een ondergelopen kelder. Maar schade aan apparatuur doordat je het raam open liet staan tijdens een hevige regenbui, wordt niet vergoed. Lees dus voor het afsluiten de polisvoorwaarden aandachtig door.

Hetzelfde geldt namelijk voor opzet of onvoldoende onderhoud, terrorisme, natuurgeweld, regen door openstaande deuren en schade door constructie- of bouwfouten. Deze oorzaken zijn ruim te interpreteren, dus neem bij twijfel contact op met de inboedelverzekering.

 

Inboedel verzekeren: maximale dekking

Houd er bij het kiezen van de beste inboedelverzekering 2019 ook rekening mee dat er soms een maximale dekking zit op een inboedelverzekering. De inboedel is tot een bepaald bedrag verzekerd. Als je een hoger bedrag wilt verzekeren, moet je daarvoor meestal een aanvullende verzekering afsluiten. De premie gaat daardoor omhoog, maar de maximale waarde stijgt dan ook.

Een glasverzekering afsluiten is lang niet altijd noodzakelijk. Een glasverzekering is nuttig om schade aan ramen en deuren te voorkomen. Dat is nuttig bij koopwoningen, maar bij huurwoningen is er een redelijke kans dat de dekking al is opgenomen in het huurcontract. Lees deze dus eerst goed na, alvorens een inboedelverzekering af te sluiten.

De beste inboedelverzekering 2019 vind je daarnaast door te vergelijken. Kijk niet alleen naar de premie, maar ook naar de kwaliteit van de verzekering. Wat vinden andere klanten van deze verzekeraar? Past de dekking bij je persoonlijke situatie? Bij een inboedelverzekering hoort een eigen risico tussen de 100 en 500 euro per gebeurtenis. Wie dat niet wil, kan extra premie betalen. Het eigen risico vervalt dan. Er is niet één verzekeraar waarvan we kunnen stellen dat dit de beste inboedelverzekering is. Het hangt af van de persoonlijke situatie en de waarde van de spullen in huis. Aandachtig vergelijken en goed de voorwaarden lezen is dus noodzakelijk.

 

Kostbaarhedenverzekering

Een kostbaarhedenverzekering is meestal een belangrijk onderdeel van de inboedelverzekering. De kostbaarhedenverzekering biedt dekking tegen schade aan persoonlijke kostbaarheden. Vroeger werden daar voornamelijk zaken als antiek, schilderijen en sieraden onder verstaan, maar tegenwoordig worden ook audiovisuele apparatuur en kostbare muziekinstrumenten meegerekend als ‘kostbaarheden’.

Kortgezegd valt alles wat een aanzienlijke waarde heeft onder de kostbaarhedenverzekering. De zaken vallen onder de inboedel van het huishouden en dus ook onder de inboedelverzekering. Houd er rekening mee dat de inboedelverzekering slechts tot een maximumbedrag vergoedt. Ontstaat er schade aan bijvoorbeeld een dure computer en een klassieke gitaar, dan wordt er soms tot maar 2500 euro vergoed. De werkelijke waarde ligt vaak hoger. Om die reden is het afsluiten van een kostbaarhedenverzekering een nuttige beslissing. Niet iedere maatschappij heeft dezelfde dekking, dus is het raadzaam de verzekeringen eerst met elkaar te vergelijken. Schade aan kostbaarheden wordt meestal gedekt, behalve bij aardbevingen, overstromingen, oorlogen en kernreacties.

In sommige gevallen biedt de kostbaarhedenverzekering zelfs schade buitenshuis, in tegenstelling tot de gewone inboedelverzekering. Als een dure smartphone toch buitenshuis gestolen wordt, wordt deze met een dergelijke verzekering gewoon gedekt. Er geldt meestal een maximumbedrag en bovendien ook dat er geen sprake mag zijn van eigen schuld.

 

Van ongemak tot uitkering schade

Schade aan persoonlijke spullen komen vaak voor. Ze raken beschadigd of worden zelfs gestolen. In dat geval kan men aanspraak maken op de inboedelverzekering. Tegenwoordig bestaan er apps van verzekeringsmaatschappijen waarmee de schade eenvoudig kan worden gemeld. In andere gevallen is het een zaak van contact opnemen met de verzekeraar. Deze geeft verdere instructies. In veel gevallen dien je de situatie uit te leggen. Daarnaast leg je uit hoe het mogelijk is dat er schade aan is ontstaan. Bijvoorbeeld: de smartphone is gestolen. In dat geval geef je het merk, het typenummer en in sommige gevallen ook het serienummer door. Er komt vervolgens een schade-inspecteur die de zaak ter plekke doorspreekt met de verzekerde. Deze brengt een advies uit aan de inboedelverzekering, waarna er meestal over wordt gegaan tot het uitkeren van de schade. Let er wel op dat sommige verzekeraars met de dagwaarde in plaats van nieuwwaarde werken. Daarnaast is er soms sprake van een maximumvergoeding.

 

Inboedelverzekering voor studenten

De meeste studenten gaan voor het eerst op kamers wonen. Belangrijk is op de hoogte te zijn van de verzekeringen die moeten worden afgesloten. Om financiële problemen tegen te gaan, is het verstandig een inboedelverzekering af te sluiten. Zeker in een studentenhuis gaat er nog weleens iets stuk of wordt een kostbaar voorwerp gestolen. In dat geval komt een inboedelverzekering van pas. De dekking geldt voor alle spullen op de studentenkamer, zoals: de televisie, de laptop, je kleding en het bed. Soms krijg je zelfs studentenkorting. Schat de waarde van de inboedel en kies vervolgens een inboedelverzekering uit. Over de waarde wordt de premie berekend. Let op dat sommige huisbazen zelfs van de student verwachten dat zij een inboedelverzekering hebben afgesloten. Officieel is de inboedelverzekering wettelijk niet verplicht, maar sommige huisbazen verplichten dit alsnog. Voor studenten geldt: hulp nodig? Vraag dan je ouders, kennissen of familie. Je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met een verzekeraar. Vergelijk inboedelverzekeringen eerst alvorens je deze afsluit, want de premies kunnen onderling flink verschillen, evenals de dekkingen.

Zelf inboedelverzekeringen vergelijken