BKR-registratie voor mobiel abonnement: dit zijn de gevolgen

BKR-registratie voor mobiel abonnement: dit zijn de gevolgen

03/04/2017 Mobiel Abonnement Afsluiten met BKR registratie

Vanaf 1 januari dien je bij het mobiel abonnement vergelijken rekening te houden met de gevolgen voor je kredietwaardigheid. Als je een mobiel abonnement met een toestel afsluit, heeft dat gevolgen voor je hypotheek.

Vanaf 1 januari 2017 wordt de telecomwetgeving aangescherpt. Dit betekent dat eenieder die een mobiel abonnement met telefoon boven de 250 euro afsluit, wordt aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Dat kan gevolgen hebben voor hoeveel je kan lenen voor je hypotheek.

BKR-registratie

Het afsluiten van een mobiel abonnement met mobiele telefoon wordt vanaf 1 januari gezien als ‘koop op afbetaling’. Bij een afbetalingsregeling hoort automatisch een aantal nieuwe regels. Als je een mobiele telefoon met abonnement boven de 250 euro afsluit, heeft dit gevolgen voor hoeveel geld je kunt lenen op je hypotheek. Bovendien moet je vanaf 1 mei zelfs kunnen aantonen dat je het toestel echt kunt betalen.

De mobiele provider is vanaf dat moment verplicht om een inkomenstoets af te nemen. Daarom vraagt de provider je over gegevens over je inkomen, woonlasten en bestaande leningen. Vrijwel alle populaire smartphones kosten meer dan 250 euro, waardoor je vrijwel altijd wordt aangemeld voor een BKR-registratie.

De gevolgen van een BKR-registratie voor je hypotheek

Vanaf 1 januari word je geregistreerd bij het BKR, vanaf mei voeren de providers een verplichte inkomenstoets in. Mei is een uiterste datum, wat betekent dat sommige providers al eerder gebruik zullen maken van de inkomenstoets. Er zijn vier uitzonderingen: de registratie geldt niet voor prepaid en sim only abonnementen. Als je het toestel in één keer of in maximaal drie maanden afbetaalt, wordt er ook geen BKR-registratie gemaakt. Bovendien zijn zakelijke abonnementen uitgesloten van de regels en daarnaast vallen huur- en leasetoestellen ook niet onder de regeling.

Als je wel onder de regeling valt, betekent dit dat je BKR-registratie invloed heeft op je maximale lening bij het afsluiten van een hypotheek. Als je een smartphone-abonnement van 25 euro per maand hebt en een gemiddeld inkomen van 35.000 euro per jaar, kun je al zo’n 7000 euro minder lenen. Veel toestellen zijn bovendien prijziger. Als je een abonnement van 60 euro per maand hebt, valt je maximale lening voor de hypotheek al een stuk lager uit.

Mobiel Abonnement Vergelijken