Borg betalen aan de energieleverancier - Checkenbespaar.nl

Borg betalen aan de energieleverancier

06/10/2016 Energie

Het lijkt zo simpel: even energie vergelijken en overstappen. Maar in sommige gevallen moeten consumenten een borg betalen aan de nieuwe energieleverancier, als de consument besluit een nieuw energiecontract aan te gaan. Niet alle consumenten hoeven een borg te betalen.

In sommige gevallen betalen consumenten zelfs onterecht borg. In dit artikel gaan we in over wanneer men borg moet betalen en wat te doen als iemand onterecht een borgrekening binnen krijgt.

 

Waarborgsom

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract, kijkt de aanbieder naar het type consument. In sommige gevallen heeft de consument een schuld en staat dus te boek als ‘risicoklant’. Energieleveranciers voeren die onderzoeken niet zelf uit, maar huren daarvoor speciale bedrijven in die deze gegevens opzoeken. De bedrijven hebben een database waarin alle consumenten staan opgenomen die voorheen een registratie hadden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel.

De vraag is dan ook: wanneer is iemand een risicoklant? De energieleverancier kan een waarborgsom vragen als iemand in het verleden een schuld heeft gehad, of is afgesloten door de netbeheerder. In sommige gevallen heeft de consument zelf geen schulden of andere problemen gehad, maar moet hij toch de waarborgsom betalen. Dit kan voorkomen als iemand naar een wijk verhuist waar veel ‘risicoklanten’ wonen. Sommige energieleveranciers kijken bij de kredietcheck ook naar de postcode. Daardoor is het mogelijk dat de consument als ‘niet kredietwaardig’ wordt aangemerkt.

De hoogte van de waarborgsom verschilt per energieleverancier. De meeste energieleveranciers hanteren een vast bedrag, andere aanbieders hebben de borg afhankelijk gemaakt van het gekozen bedrag. De minimale borg ligt op 180 euro. Deze krijgt men terug aan het einde van het energiecontract. Als de consument alle rekeningen netjes heeft betaald, krijgt hij de borg terug.

 

Onterechte borg

In sommige gevallen moeten consumenten onterecht borg betalen. Dat komt bijvoorbeeld voor als de vorige bewoner een betalingsachterstand had. Zoek eerst goed uit of de energieleverancier gelijk heeft. In protest gaan tegen de waarborg kan namelijk een behoorlijk prijzige gelegenheid worden. De kosten van het onderzoek door het bureau komen dan voor rekening van de consument.

Groene Energie Vergelijken