Collectieve zorgverzekering blijkt duurkoop

Collectieve zorgverzekering blijkt duurkoop

30/09/2017 Collectieve Zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering is volgens veel websites een van de meest voordelige manieren om je te verzekeren, maar in sommige gevallen is een collectieve verzekering juist duurkoop. Voornamelijk de collectieve verzekeringen die worden afgesloten via de werkgever blijken juist veel geld te kosten, in plaats van een besparing op te leveren.

Uit onderzoek van vergelijkingssites blijkt dat de consument maar liefst 150 euro per jaar te veel betaalt door een collectieve zorgverzekering bij de werkgever af te sluiten. Het gaat om meer dan honderdduizend werknemers.

 

Collectief

Zo’n 6,2 miljoen mensen hebben inmiddels een zorgverzekering bij een collectieve zorgverzekering afgesloten. Dat is ongeveer de helft van alle betalende verzekerden in ons land. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de mensen die een collectieve zorgverzekering heeft afgesloten, een polis heeft die niet aansluit bij de persoonlijke wensen. Zorgverzekeringen vergelijken wordt vaak vergeten en daarmee blijkt de collectieve zorg uiteindelijk duurkoop.

Verzekerden betalen namelijk onder meer voor kraamzorg, anticonceptie en reisvaccinaties. Dat terwijl niet alle verzekerden die dekkingen ook daadwerkelijk nodig hebben. Zorgverzekeraars stoppen dergelijke dekkingen wel in aanvullende pakketten, waardoor de consument uiteindelijk betaalt voor zaken die hij niet nodig heeft.

 

Basisverzekering ook geen goed idee

Voor de wettelijk verplichte basisverzekering is het ook geen goed idee een collectieve zorgverzekering bij de werkgever af te sluiten. De dekking van de basisverzekering is weliswaar bij elke verzekeraar gelijk, maar toch blijkt dat de collectieve zorgverzekeringen veel duurder zijn dan een individuele zorgverzekering.

Dat komt mogelijk doordat collectieve zorgverzekeraars niet altijd transparant genoeg zijn. De individuele polissen zijn lastig te vergelijken met die van een collectieve zorgverzekering. Het publiek krijgt de polissen van een collectieve zorgverzekering soms niet te zien, waardoor niet duidelijk is waar de verzekerde voor betaalt. Daarom wil minister Edith Schippers van Volksgezondheid verandering. Voor 1 maart wil de minister dat de collectieve zorgverzekeringen meer inhoud krijgen, of dat de collectieve zorgverzekeringen gestopt worden. Minister Schippers zal de Tweede Kamer verder informeren over haar plannen om te dure collectieve zorgverzekeringen aan te pakken.

 

Zorgverzekeringen Vergelijken