Zogenaamde callcenters benaderen consumenten met een aanbieding voor een nieuw energiecontract. In veel gevallen is er sprake van misleiding, waarschuwt het overheidsbureau ConsuWijzer.
Consumenten sluiten zonder het te weten een nieuw energiecontract af. Daarnaast moeten consumenten op hun hoede zijn voor energiecontracten waar de gegevens van de klant al op vermeld staan. In veel gevallen gaat het om gestolen gegevens. Wie een nieuwe energieleverancier zoekt, kan beter online energie vergelijken.
Volgens ConsuWijzer worden consumenten benaderd per telefoon of via internet. De beller stelt dat de consument iets heeft gewonnen of een unieke aanbieding krijgt. Daarna moet men snel beslissen door op het aanbod in te gaan. Daarna worden de persoonlijke gegevens gevraagd. Het lijkt erop dat men instemt met een vrijblijvende offerte, maar in veel gevallen blijkt dat de consument vast komt te zitten aan een nieuw energiecontract, er zonder toestemming wordt overgestapt of dat men vastzit aan een abonnement dat automatisch per bankrekening wordt afgeschreven.
In de praktijk blijkt het moeilijk van dit abonnement af te komen. Het bedrijf dat deze aanbiedingen doet, is namelijk onbereikbaar. Toch blijft het bedrijf actief; wie niet betaalt, ontvangt incassobrieven.
In totaal zijn meer twee miljoen Nederlandse huishoudens bekend waarvan de energiedata is gestolen. Die informatie werd gestolen door een mooie aanbieding te doen. In andere gevallen wisten de oplichters al van het jaarverbruik, het type aansluiting en de einddatum van het contract. Brancheorganisaties van netbeheerders en energieleveranciers hebben bekendgemaakt dat de gegevens van zo’n twee miljoen huishoudens zijn gestolen.
De organisatie raadt aan dat consumenten die achteraf vast blijken te zitten aan een duur energiecontract actie moeten ondernemen. Wie niet heeft ingestemd, hoeft niet te betalen. Bij telefonische verkoop krijgen consumenten 14 dagen bedenktijd onder de Wet koop of afstand. Het is belangrijk schriftelijk kenbaar te maken dat men afziet van de koop. Inmiddels heeft het overheidsloket ConsuWijzer een brief opgesteld die consumenten kunnen downloaden. In de brief wordt ontkend dat de overeenkomst tot stand is gekomen. Door deze brief naar de energieleverancier te sturen, zou het frauduleuze contract ontbonden moeten worden.