De goedkoopste zorgverzekering is niet altijd de beste keus

De goedkoopste zorgverzekering is niet altijd de beste keus

27/12/2016 Goedkoopste zorgverzekering - Polisvoorwaarden

We mogen weer wisselen van zorgverzekeraar en dus worden we weer met verschillende verzekeringstermen om de oren geslagen. Veel zorgverzekeraars adverteren tegenwoordig met een ‘altijd vrije zorgkeuze’. Maar hoe vrij is die vrije zorgkeuze eigenlijk? En de vergelijkingstools laten soms de goedkoopste zorgverzekeraars zien, maar zijn die wel het beste in een persoonlijke situatie?

 

Vrije zorgkeuze

De term ‘vrije zorgkeuze’ wordt tegenwoordig vaak gebruikt in reclames. Het betekent dat je zelf mag kiezen naar welke arts of fysiotherapeut je gaat. Daardoor betaal je meer premie voor de zorgverzekering. De vraag is hoe vrij de vrije zorgkeuze is.

Zorgverzekeraars maken een afspraak met een zorgaanbieder. Die zorg wordt vastgelegd als ‘gecontracteerde zorg’. In zo’n overeenkomst wordt bepaald hoeveel men betaalt voor een behandeling door een zorgverlener.

Je mag bij het zorgverzekering vergelijken kiezen tussen drie soorten verzekeringen: de restitutiepolis met de meeste keuzevrijheid, de naturapolis en de budgetpolis (minste keuzevrijheid). De laatste polis is het goedkoopst, maar je kunt alleen worden behandeld door gecontracteerde zorgverzekeraars. Daardoor kan het voorkomen dat je flink moet reizen voor een behandeling in een ziekenhuis. Wil je toch naar je eigen ziekenhuis, dan zal je de behandeling deels zelf moeten betalen. Bijvoorbeeld: 75% komt voor rekening van de zorgverzekeraar, de overige 25% betaal je zelf. Dat geldt ook voor de naturapolis, alleen heb je bij de naturapolis een grotere keuze.

 

Spoedeisende hulp

Natuurlijk is er altijd een uitzondering op de regel. In dit geval gaat het om de spoedeisende hulp. Als je een ongeluk krijgt of onwel wordt, brengt de ambulance je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. De kosten worden gewoon gedekt door de zorgverzekering, maar uiteraard betaal je wel het eigen risicobedrag voor de behandeling. Die ligt volgend jaar op 385 euro.

 

Nooit meteen alles vergoed

Zelfs als je een zorgverzekering met vrije zorgkeuze hebt, is niet altijd alles automatisch vergoed. De zorgverzekeraar vergoedt volgens een ‘marktconform’ tarief. Dat betekent dat de zorgverlener een bepaald bedrag heeft afgesproken met de verzekeraar. Als de rekening hoger uitvalt, betaalt de verzekerde een deel zelf. Het is dus altijd verstandig de voorwaarden van de zorgverzekering te lezen!

Zorgverzekeringen Vergelijken