De zorgverzekering en het eigen risico - Checkenbespaar.nl

De zorgverzekering en het eigen risico

27/11/2016 Goedkoopste zorgverzekering 2016

Het eigen risicobedrag voor de zorgverzekering blijft komend jaar gelijk op 385 euro. Dat betekent dat de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf betaald moeten worden. Kort gezegd is het eigen risicobedrag dus het bedrag dat de verzekerde moet betalen als hij gebruikmaakt van zorg.

Als het eigen risicobedrag betaald is, neemt de zorgverzekeraar de rest van de kosten op zich. Er zijn een aantal spelregels rondom het eigen risico.
 
 
 

Spelregels van het eigen risico

Zo betaalt men het eigen risico als hij gebruikmaakt van zorg. Het wettelijke eigen risico bedraagt ook volgend jaar 385 euro. Daarnaast is er het vrijwillige eigen risico. In totaal is het maximaal te besteden eigen risico 885 euro. Het vrijwillig eigen risico kan namelijk tot 500 euro worden opgebouwd.

Dit betekent dat als men een ongeluk krijgt, er 885 euro voor rekening van de verzekerde komt. Wie geen vrijwillig eigen risico afsluit, betaalt in de regel meer zorgpremie. Er is een korting voor verzekerden die een vrijwillig eigen risico afsluiten. Dit is in principe vooral aan te raden voor verzekerden met een goede gezondheid en dus weinig gebruikmaken van de zorg.

Het eigen risico geldt ten eerste per persoon. Daarnaast wordt het eigen risico ieder jaar weer op nul gezet, omdat het bedrag geldt per kalenderjaar. De verzekerde betaalt dus ieder jaar opnieuw eigen risico. En doorschuiven naar een volgend kalenderjaar is niet mogelijk.

 

Eigen risico betalen

De verzekerde betaalt het eigen risico als hij 18 jaar of ouder is en zorg heeft gebruikt uit het basispakket. Sommige zaken zoals een bezoek aan de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg, zorg bij bepaalde chronische ziekten, wijkverpleging, nacontrole bij orgaandonatie en reiskosten bij orgaandonatie zijn vrijgesteld van het eigen risico.

De overheid heeft het eigen risico ooit bedacht vanwege twee redenen: om de verzekeringspremie lager te houden en om verzekerden bewuster te maken van de kosten van zorg in Nederland.

 

Eigen risico en zorgverzekeringen vergelijken

Het wettelijk eigen risico is voor iedereen gelijk. Wel verschillen de premies van de basisverzekeringen en de kortingen op de premie bij een vrijwillig eigen risico per verzekeraar. Om die reden is zorgverzekeringen vergelijken aangeraden. Wij raden aan niet alleen naar de premie, maar ook naar de voorwaarden te kijken.

Zorgverzekeringen Vergelijken