Er is voor het eerst meer energie op de duurzame manier opgewekt, dan met kolen. De afgelopen jaren werd de meeste energie geproduceerd uit kolen, maar nu zijn de rollen omgedraaid. De meeste energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals bijvoorbeeld windmolen en zonnepanelen.
Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De afgelopen jaren groeiden duurzame energiebronnen al harder dan de bouw van kolencentrales. De groei van duurzame energie zal de komende jaren aan blijven houden. Groene energie wordt daarnaast steeds goedkoper. Om die reden heeft energie vergelijken zin.
We hebben deze groei vooral te danken aan China. Daar worden veel windmolens en zonnepanelen geplaatst. Bijna iedere twee uur wordt er een windmolen geplaatst. Daardoor heeft de duurzame energiebron nu voor het eerst de overhand. Duurzame energiebronnen hebben een grotere capaciteit dan kolencentrales.
Maar de capaciteit geeft niet precies weer hoeveel energie er echt met duurzame bronnen wordt opgewekt. Kolen blijven voorlopig nog de nummer 1 keuze voor energiebedrijven, omdat de elektriciteit vaak veel goedkoper is uit kolen dan uit duurzame energie. Of de consument kiest voor grijze of groene stroom, is doorgaans een keuze bij het afsluiten van het energiecontract. De prijzen verschillen voor de consument tegenwoordig nauwelijks.
Vorig jaar haalden de duurzame energiebronnen een record, zo zegt het IEA. Iedere dag werden er gemiddeld een half miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. Dat komt mede doordat de aanschafprijs van zonnepanelen steeds lager wordt. Zonnepanelen worden goedkoper. Dat was vijf jaar geleden nog ondenkbaar, zegt de IEA. Tenslotte investeren overheden steeds meer in groene energie, waardoor het aantal duurzame energiebronnen is toegenomen.
Voornamelijk de VS, China, India en Mexico hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd. Naar verwachting zal de prijs van een zonnepaneel met nog eens een kwart dalen. Daarnaast dalen de kosten van windenergie op land met 15 procent, zo tekent het IEA op.
In 2021 zal het aandeel duurzame energie naar 28 procent stijgen. Windmolens en zonnepanelen zullen dan net zoveel energie op kunnen wekken als de huidige hoeveelheid energie die de Verenigde Staten en Europese Unie samen op kunnen wekken.