Eigen risico zorgverzekering 2017 blijft gelijk - Checkenbespaar.nl

Eigen risico zorgverzekering 2017 blijft gelijk

14/09/2016 Zorgverzekeraars 2017 vergelijken

Het eigen risico van de zorgverzekering 2017 zal volgend jaar niet omhooggaan. Net als dit jaar is het eigen risico vastgesteld op 385 euro. Dat zeggen Haagse bronnen. Dat het eigen risico niet stijgt, is een unicum. Sinds de invoering van het eigen risico bleef het bedrag ieder jaar stijgen.

Vier jaar geleden steeg het eigen risico nog van 220 euro in 2012 naar 350 euro in 2013. Dat was de grootste stijging van het eigen risico ooit. Alle jaren daarna steeg het bedrag steeds met ongeveer tien euro op jaarbasis.

 
 

Zorgkosten onder controle

Volgens Haagse bronnen zijn de zorgkosten op dit moment onder controle. Om die reden stijgt het eigen risicobedrag dit jaar niet. Een ander belangrijke factor die mee zou kunnen spelen, is het feit dat het op dit moment verkiezingstijd is en een hoger eigen risico kwaad bloed zal zetten bij de kiezer.

Het eigen risicobedrag is het bedrag dat de verzekerde eerst zelf betaalt, voordat hij een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. In de praktijk betekent dit, dat de verzekerde de eerste 385 euro volledig zelf vergoedt. Als het eigen risico dan op is, vallen de volgende vergoedingen onder de basisverzekering en betaalt de verzekerde alleen zijn premie. De overheid bepaalt jaarlijks hoe hoog het eigen risico moet worden.

 

Afschaffen eigen risico

Toch gaan er dit jaar veel stemmen op om het eigen risico in de zorg helemaal af te schaffen. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver kwam met dat voorstel tijdens een interview met het Algemeen Dagblad. Het idee wordt gesteund door de SP en de PVV.

De partijen vinden dat mensen steeds vaker zorg mijden doordat zij het hoge eigen risicobedrag niet kunnen betalen. Het afschaffen van het eigen risico is niet goedkoop. Dat zal de overheid naar verluidt zo’n 3,7 miljard euro kosten. Dat bedrag zal dan moeten worden opgebracht door belastingen te verhogen en belastingontwijking aan te pakken, zo zegt GroenLinks.

Dit jaar is zorg het belangrijkste thema voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Die vinden plaats in maart volgend jaar.

Zorgverzekeringen Vergelijken