Energie Overstap Tips - Checkenbespaar.nl

Energie Overstap Tips

Bij het overstappen van energieleverancier zijn er diverse zaken waar je goed op moet letten om ervoor te zorgen dat je bij een energieleverancier terecht komt met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Je wilt uiteindelijk niet voor verrassingen komen te staan dus lees snel verder.

 

Energietarieven

Uiteraard zijn de tarieven voor en/of gas belangrijk om te vergelijken. Energieleveranciers rekenen een bedrag voor iedere verbruikte kilowattuur (kWh) stroom een kubieke meter (m3) gas. Indien je een dubbele stroommeter hebt wordt er ook nog eens onderscheidt gemaakt tussen een daltarief en piektarief. De tarieven per kWh en m3 vergelijken geeft vaak geen duidelijk overzicht. Om deze reden is het makkelijker om een energievergelijker te gebruiken. De energievergelijker van Checkenbespaar.nl is voorzien van de meest actuele energietarieven.

 

Welkomstkortingen en exclusieve acties

Energieleveranciers hebben regelmatig acties waarvan iedere consument kan profiteren. Bij het afsluiten van een contract ontvang je een korting op de eerst jaarafrekening. Hierdoor kunnen de kosten op jaarbasis aanzienlijk lager uitvallen.

 

Contractduur

De duur van het energiecontract is uiteraard ook belangrijk. Er zijn veel energiecontracten van 1 en 3 jaar, maar soms is het zelfs mogelijk om een contract af te sluiten voor 5 jaar. Indien je niet aan een contract vast wilt zitten, is het ook mogelijk om een energiecontract af te sluiten zonder vaste looptijd. Deze contracten zijn per maand op te zeggen. Je moet er wel rekening mee houden dat de energietarieven van deze variabele contracten een stuk hoger liggen.

 

Vast of variabel tarief

Bij het afsluiten van een energiecontract heb je als consument de keuze om altijd hetzelfde tarief te betalen per kWh en m3 gedurende de looptijd van het contract of dat het tarief mag variëren. Met een vast tarief weet je waar je aan toe bent, terwijl je bij een variabel tarief kan profiteren van een eventuele prijsdaling (maar het kan natuurlijk ook stijgen!).

 

Opzegtermijn en opzegvergoeding

Bij de meeste energiecontracten wordt een opzegtermijn van 30 dagen gehanteerd. Indien je vaste contract al afgelopen is kan je het in principe iedere maand opzeggen (het contract wordt namelijk niet automatisch met dezelfde periode verlengd). Als het vaste contract nog een tijdje doorloopt en je zegt het contract op, kan er een opzegvergoeding in rekening gebracht worden. Dit is een compensatie voor de energieleverancier, omdat jij het energiecontract vroegtijdig beëindigd. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft maximum bedragen vastgesteld die energieleveranciers mogen vragen bij vroegtijdige beëindiging.

Resterende contractduur Maximale opzegvergoeding
Korter dan 1,5 jaar € 50,-
1,5 – 2 jaar € 75,-
2 – 2,5 jaar € 100,-
Langer dan 2,5 jaar € 125,-

 

Duurzaamheid

In Nederland worden steeds meer energiepakketten aangeboden met groene stroom. Deze stroom wordt vaak opgewekt door wind of zon. Ook zijn er nog energiepakketten met grijze stroom waarbij de stroom vaak van kolencentrales komt die het milieu meer belasten. Vraag voor jezelf af in hoeverre jij een duurzaam energiecontract belangrijk vindt.

 

Klantenservice

Het is mogelijk dat je tijdens de contractperiode in aanraking komt met de klantenservice. Uiteraard wil je dan goed geholpen worden. Let bij het kiezen van een energieleverancier dus ook op de waardering van de klantenservice en via welke kanalen ze bereikbaar zijn. Is het alleen via e-mail of ook telefonisch? Als ze telefonisch bereikbaar zijn is het ook fijn als je kunt bellen naar een gratis telefoonnummer en niet naar een duur 0900-telefoonnummer.

In de afgelopen 5 jaar is bij veel energieleveranciers het serviceniveau hard gestegen. Ook zijn de meeste energiemaatschappijen aangesloten bij Stichting Geschillencommissie Energie en Water.