Energierekening hoger in 2017 - Checkenbespaar.nl

Energierekening hoger in 2017

14/12/2016 Energierekening 2017

De Nederlandse energierekening gaat vanaf volgend jaar omhoog. Dat is tegen de trend in, want de afgelopen drie jaar betaalden Nederlandse consumenten steeds minder voor het gebruik van gas en licht.

Een gemiddeld huishouden met een variabel energiecontract zal zo’n twintig euro op jaarbasis meer betalen aan de energieleverancier. Dat is een tientje meer voor stroom en gas.
 
 
 
 

Prijsstijging

Een gemiddeld gezin gebruik per jaar zo’n 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas. Zo’n gezin betaalde dit jaar 200 euro minder in vergelijking met twee jaar geleden. De gasprijs is voor veel huishoudens de zwaarste kostenpost op de energierekening. Een gemiddeld huishouden betaalt 131 euro per maand voor gas en licht, zo blijkt uit berekeningen op basis van onderzoek onder leveranciers en energiebedrijven zoals Essent, Eneco en Nuon.

Maar het lijkt erop dat volgend jaar er een prijsstijging aanstaande is. De stijgende prijzen worden voornamelijk veroorzaakt door de internationale gas- en elektriciteitsproductie. Bovendien zijn er meer bedrijven bijgekomen, waardoor de vraag naar gas en stroom bij bedrijven is toegenomen.

 

Goedkoop

De prijsstijging is een verrassing, want in juli dit jaar daalde de energierekening juist nog. We betaalden minder voor gas en licht dan van tevoren werd voorspeld. Dat kwam vooral doordat de prijzen op de groothandelsmarkt voor gas en licht daalden. Er werd meer energie geproduceerd dan er werd geleverd, waardoor energieleveranciers maar weinig betaalden voor het inkopen van energie.

Een variabel energietarief wordt eens per half jaar bepaald. Om die reden gaan consumenten vanaf januari meer betalen voor energie. Consumenten kunnen ervoor kiezen de energietarieven vast te laten zetten voor een jaar of langer.

 

Reactie energieleveranciers

Toch zijn niet alle energieleveranciers het eens met de voorspelling dat consumenten volgend jaar meer zullen betalen voor gas en energie. Energiebedrijf Essent zegt dat de energieprijzen bij Essent het komende half jaar juist zullen dalen, als gevolg van de lagere inkoopkosten.

Energie vergelijken lijkt nu dus belangrijker dan ooit. Sommige bedrijven zullen meer vragen voor gas en energie, terwijl andere energieleveranciers de prijzen laag kunnen houden. Vergelijken en overstappen kan een behoorlijke besparing op de maandelijkse kosten opleveren.

Zelf Energie Vergelijken