Energierekening met 60 euro op jaarbasis omhoog

Energierekening met 60 euro op jaarbasis omhoog

25/02/2017 Energierekening Gestegen

De energierekening van een gemiddeld huishouden wordt dit jaar fors hoger. Eerder berichtten we al over een flinke stijging van de energieprijs in 2017, maar nu is ook bekend hoeveel een gemiddeld huishouden meer gaat betalen.

Het gaat om ongeveer 60 euro op jaarbasis. Dat heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) onderzocht. De hogere prijzen op de energierekening zijn nodig, omdat de belastingen op energie, netbeheerkosten en energietarieven alle drie stijgen. Daardoor moeten huishoudens komend jaar meer betalen voor dezelfde hoeveelheid energie.

 

Stijging

In 2017 stijgen de netbeheerkosten al met gemiddeld 13 euro per huishouden. De belastingen gaan 23 euro meer kosten dan dit jaar. Een groot deel van deze belastingen komt voort uit een verhoging van de belasting op de Opslag Duurzame Energie (ODE). De belasting is met 36% verhoogd. De variabele tarieven voor stroom en gas gaan bovendien na een periode van daling weer omhoog, met een stijging van ongeveer 20 euro per huishouden.

De tariefstijgingen voor gas en elektriciteit zijn vooral voelbaar bij huishoudens die een variabel energiecontract hebben afgesloten. Consumenten die een vast energiecontract hebben afgesloten, voelen de klappen het minst. Vaste energiecontracten worden ongeveer 36 euro duurder, terwijl de variabele energiecontracten tot wel 60 euro op jaarbasis duurder worden, zo constateert de Vereniging Eigen Huis.

 

Energie vergelijken

Energie vergelijken kan een behoorlijke besparing op jaarbasis opleveren. Volgens de Vereniging Eigen Huis verschillen de gas- en electratarieven per leverancier namelijk behoorlijk. De stijging is een gemiddelde, maar het is niet automatisch zo dat iedereen 60 euro per jaar meer betaalt. Het is soms mogelijk dat het energietarief juist daalt, in plaats van stijgt. Hoe hoog de stijging of daling is, is afhankelijk van de energieleverancier.

De Vereniging Eigen Huis heeft een bepaald gemiddelde gebruikt om tot een berekening te komen. Bij de berekening is uitgegaan van een gemiddeld stroomverbruik van ongeveer 3500 kilowattuur en 1500 kuub gas per huishouden, per jaar. Daardoor is het goed mogelijk dat huishoudens die meer energie verbruiken, een forsere energierekening zullen krijgen. Huishoudens met een lager energieverbruik, betalen in de regel ook minder.

 
Zelf Energie Vergelijken