Groene Energie Vergelijken -

Groene Energie Vergelijken

02/10/2015 Groene Energie Vergelijken

Groene energie vergelijken is wat veel milieubewuste mensen willen doen. Het gaat in dit geval om duurzame energie die in principe niet opraakt. Denk hierbij aan windenergie en zonneenergie. Misschien vraag jij jezelf wel af wat groene energie precies is en indien je voor groene energie kiest je ook echt andere energie geleverd krijgt… In dit artikel lees je meer over groene energie en heb je de mogelijkheid om groene energie te vergelijken.

Wat is groene energie?

Zoals hierboven al te lezen was is groene energie een soort energie die op een duurzame manier opgewekt wordt. Deze energie kan op verschillende manieren opgewekt worden, zoals met wind, water, zon of biomassa. Dit staat haaks tegenover de grijze energie, want bij grijze energie wordt de energie opgewerkt met behulp van gascentrales, kolencentrales of kerncentrales. Veel energieleveranciers in Nederland bieden de mogelijkheid om groene stroom af te nemen. Dit wil echter niet zeggen dat deze energie in Nederland opgewekt is. Het is ook mogelijk dat de groene stroom opgewekt is met behulp van Scandinavische waterkrachtcentrales.

Wat voor stroom komt er uit het stopcontact

Stel je besluit voor groene energie te kiezen, komt er dan ook echt groene stroom uit het stopcontact? Nee dat is niet zo. Stroom is stroom en de aanduiding grijs en groen zegt eigenlijk alleen iets over de manier waarop de stroom opgewekt is. Uiteindelijk krijgt dus iedereen dezelfde stroom uit een 230V stopcontact. Echter door voor groene energie te kiezen steun je wel de duurzame manier van opwekken.

Garantie van Oorsprong (GvO)

Er is een Europese regel in het leven geroepen om te garanderen dat de groene energie die je afneemt ook echt groen is. Dit systeem wordt ook wel aangeduid met Garantie van Oorsprong (GvO). Een producent van stroom krijgt één groengarantie per 1000 kWh die opgewerkt wordt. Deze producent kan groengaranties zelf leveren aan de consument, maar heeft ook de mogelijkheid om deze door te verkopen aan een andere energieproducent (en dat is vaak het geval bij groene stroom die aangeboden wordt in Nederland, omdat het aanbod GvO’s van Nederlandse producenten lager is dan de vraag).

Hoeveel huishoudens hebben groene energie?

In Nederland heeft bijna 65% van de huishoudens groene energie. Dit percentage stijgt nog steeds ieder jaar.

Groene energie vergelijken

Wil jij graag de tarieven van groene energie vergelijken? Dat kan in de energievergelijker van Checkenbespaar.nl. Je hebt bij de filters de mogelijkheid om aan te geven dat je graag groene energie wilt afnemen. Daarna komen alle aanbieders direct tevoorschijn die groene energie leveren. Het vergelijken van groene energie was nog nooit zo makkelijk!

Groene Energie Vergelijken