Hoe staat het met 5G? - Checkenbespaar.nl

Hoe staat het met 5G?

01/01/2017 5G Netwerk - Mobiele Telefonie

Het gaat goed met de ontwikkeling van het 5G-netwerk. 5G wordt de opvolger van het paar jaar oude 4G-netwerk, dat in Nederland op dit moment bekendstaat als het snelste netwerk dat op dit moment voor mobiele telefonie beschikbaar is.

Meteen na introductie van het 4G-netwerk hebben verschillende partijen het 5G-netwerk ontwikkeld. Inmiddels zijn de eerste details over het netwerk naar buiten gekomen. Uit verschillende hoeken van de wereld komen berichten dat we over een paar jaar het nieuwe, snellere netwerk mogen verwachten.

 

Zuid-Korea

Uit Zuid-Korea komen berichten dat het netwerk in 2019 wordt geïntroduceerd. Oorspronkelijk zou Korea Telecom het netwerk pas in 2020 introduceren. Maar de betrokken partijen, Qualcomm, Ericsson, Nokia en Huawei zijn akkoord met een eerdere release. Het is vanuit Korea nog niet bekend hoe de snelheden voor het nieuwe netwerk luiden. Er zou eerst een demonstratie komen van het 5G-netwerk tijdens de Olympische Spelen in Seoul, in 2018.

 

Benelux

Ook in België en Nederland zit men niet stil. In Nederland is de Roadmap Next Economy ontwikkeld. Binnen deze routekaart is het gebruik van het nieuwe 5G-netwerk opgenomen. Deze snellere verbinding zal mogelijk als eerste in ons land beschikbaar komen in de Randstad, mogelijk Rotterdam en Den Haag. De introductie van 5G wordt wederom een dure operatie waarin telecomproviders behoorlijk wat moeten investeren. Toch is de introductie van het nieuwe netwerk in ons land nog ver weg. Het is namelijk nog niet duidelijk wanneer er begonnen wordt met de aanleg van het netwerk en wanneer deze in ons land beschikbaar is.

Wel zijn inmiddels de eerste testresultaten bekend. Onze zuiderburen hebben een test gedaan op het nieuwe 5G-netwerk. Huawei en de Belgische provider Proximus voerden de test uit. Daarbij werd een snelheid behaald tot maar liefst 70 Gbit per seconde. Dit is een behoorlijke winst in vergelijking met het huidige 4G-netwerk. Het duurt nog even tot de definitieve specificaties over het 5G-netwerk door alle organisaties naar buiten komen.

 

4G-netwerk

Tot die tijd zullen we het moeten doen met het 4G-netwerk. Dit netwerk is beschikbaar voor zowel sim only als mobiel abonnement vergelijken. Sommige providers vragen een extra bedrag voor toegang tot het 4G-netwerk, terwijl andere providers dit bij de prijs inrekenen.