iOS vs. Android: Wat is het verschil? - Checkenbespaar.nl

iOS vs. Android: Wat is het verschil?

09/09/2016

Wie een nieuwe smartphone kiest, moet kiezen tussen verschillende besturingssystemen. Zo is er de keuze tussen bijvoorbeeld iOS, Android of Windows Phone. Veruit de populairste besturingssystemen voor de mobiele telefoon zijn iOS en Android. Om die reden bespreken we de verschillen tussen beide besturingssystemen. Uiteraard zullen we geen echte winnaar aanwijzen, want de keuze is aan de gebruiker zelf.

 

iOS: Voor- en nadelen van dit besturingssyteem

Ten eerste beginnen we met het meest gebruikte besturingssysteem, iOS. Dit is het systeem dat ontwikkeld is door Apple en gebruikt wordt op onder meer de iPhone en de iPad. Het is een van de beste besturingssystemen op de markt en is erg veelzijdig. Toch heeft het gebruik van iOS ook zo zijn nadelen.

Het voordeel van iOS is dat het systeem erg veelzijdig is. Er zijn meer dan 1 miljoen apps beschikbaar en er zijn talloze functies geïntegreerd. Alle apps zijn te downloaden uit een veilige App Store, waarmee we kunnen stellen dat de iPhone misschien wel de veiligste smartphone op de markt is. Dat is ook meteen de valkuil van Apple: geavanceerde gebruikers ergeren zich vaak aan de vrijheid van het besturingssysteem. Er is maar weinig keuze want de iPhone is de enige smartphone op de markt die iOS gebruikt. Men heeft weinig controle over de smartphone, want Apple bepaalt welke apps toegelaten worden. Daarnaast is de iPhone met een prijskaartje vanaf 750 euro erg duur.

 

Android: Voor- en nadelen van dit besturingssyteem

Het andere besturingssysteem dat veel gebruikt wordt, is Android. Fabrikanten als Samsung en LG gebruiken dit besturingssysteem. Google is de ontwikkelaar achter Android en heeft een aantal dingen goed afgekeken van Apple. Het voordeel van Android is dat het besturingssysteem veel meer vrijheden kent dan iOS. Zo kan men widgets op het opstartscherm zetten en kiezen fabrikanten zelf een ‘skin’. Daardoor merkt de gebruiker meteen het verschil tussen verschillende merken.

Gebruikers hebben meer vrijheden, maar dit is ook meteen een probleem. Android kent meer veiligheidsproblemen en bovendien is er een breed aanbod van mobiele telefoons. Een goedkope Android smartphone is er al voor 80 euro, terwijl een smartphone van Samsung 800 euro kan kosten. Het is een goed idee om mobiele abonnementen te vergelijken en zo de juiste smartphone te kiezen. Een smartphone van 80 euro is doorgaans trager dan een smartphone van 400 euro. Daarnaast heeft een mobiele telefoon in een hogere prijsklasse vaak ook meer of beterefuncties (die niet bepaald worden door het besturingssysteem). Denk hierbij aan een betere camera en speakers.

iOS en Android Mobiel Abonnement Vergelijken