Inmiddels valt bij veel huishoudens de jaarafrekening energie weer op de mat. Soms is dat best even slikken. Op de energierekening staat namelijk hoeveel energie er de afgelopen periode is verbruikt en of de consument moet bijbetalen, of juist recht heeft op geld terug. Energie aanbieders vergelijken is altijd een goede manier om geld te besparen, maar wat als je het echt niet eens bent met de jaarrekening?
De energieleverancier moet binnen acht weken de juiste, definitieve jaarafrekening sturen. Dat is wettelijk zo geleverd. Deze datum loopt vanaf de datum die in het aansluitingsregister staat. Dit is op te vragen bij de energieleverancier zelf. Een kwart van alle Nederlandse huishoudens moet jaarlijks bijbetalen.
Dat wordt het vaakst veroorzaakt doordat het maandelijks voorschot te laag is. De energieleverancier heeft drie manieren om aan de meterstanden te komen. Ten eerste is eht mogelijk de meterstanden zelf door te geven aan de hand van de telefoon, de meterkaart of het internet. Een andere mogelijkheid is dat het energiebedrijf een meteropnemer stuurt om de metingen te verrichten. De meest hedendaagse methode is het gebruik van een slimme meter, die de meterstanden doorgeeft aan het energiebedrijf.
Wie de meterstanden niet op tijd doorgeeft, krijgt een schatting van het energiebedrijf. Daardoor kan de energienota veel hoger uitvallen dan het daadwerkelijke gebruik. Op de energierekening staat duidelijk vermeld of de meterstanden geschat zijn.
Het is om die reden belangrijk de jaarafrekening te controleren. Kijk of de meterstanden op de jaarafrekening kloppen met de standen die je hebt doorgegeven. De energieleverancier voert soms correcties uit. Als de meterstand echt niet klopt, zijn er drie manieren om dit op te lossen.
Als je het niet eens bent met de jaarafrekening, kun je ten eerste contact opnemen met de energieleverancier. Een foutje is menselijk. De leverancier geeft je de kans de zaak uit te leggen. Maar als je zelf de meterstanden te laat hebt doorgegeven, blijf de leverancier bij de schatting.
Als de klacht niet goed opgelost wordt, kun je een klacht indienen. Dat kan door een bezwaar in te dienen. Werkt dit ook niet, dan kun je altijd nog je probleem voorleggen aan de Geschillencommissie.