Je eigen website opzetten, zo doe je dat -

Je eigen website opzetten, zo doe je dat

Een website is de makkelijkste manier om je zelf te laten zien, maar het is ook handig om jezelf te profileren bij eventuele werkgevers. Daarnaast is het de plek om te schrijven over je favoriete hobby. Kortom met een website zit je goed. Maar hoe zet je een goede website op? 

Hosting en domeinnaam

Voordat je kunt beginnen, heb je een server en domeinnaam nodig. Op de server worden jouw bestanden opgeslagen en de domeinnaam is jouw stukje internet. Maar als je een beginner bent, kun je ook gebruik maken van websitebouwers. Het nadeel is alleen dat de naam van de websitebouwer in de titel van je URL staat. Wanneer het jouw domein betreft, heb je dit uiteraard niet. Hosting is het beschikbaar stellen van de website voor het publiek, dus je website wordt op het internet gezet. Dit gebeurt meestal door een extern bedrijf. Ben je op zoek naar goedkope hosting per maand? Dan kun je een kijkje nemen tussen deze kortingscodes van Transip

HTML-kennis

HTML is de codeertaal voor websites. Helaas, werken sites op een andere manier dan gewoon stukjes schrijven. Er zijn allerlei codes voor het opmaken van teksten en het zorgen dat de pagina eruit ziet zoals jij graag wilt. Wanneer je hier nieuwsgierig naar bent, kun je je erin verdiepen. Maar daarnaast is het voor een beginner handig om gebruik te maken van website-editors. Deze vind je gemakkelijk op Google. Hier heb je geen kennis van HTML voor nodig. Het kost je dan geen onnodige tijd. Of je kunt kiezen voor een website-designer. Zij kunnen ook een website op maat maken. En geven jouw dan de inloggegevens om de website te kunnen bewerken. Denk aan het schrijven van blogposts. 

Tips voor een goede website

Er zijn veel verschillende websites te vinden op het internet. En je wilt natuurlijk dat die van jou eruit springt. Het is ten eerste belangrijk dat de belangrijkste informatie bovenaan te vinden is. Denk hierbij aan contactgegevens, wie je bent en wat je doet. De minder belangrijke informatie staat onderaan. De informatie moet ook goed te lezen zijn. Je schrijft voor je bezoekers en niet voor jezelf. Daarom kun je moeilijke termen beter weglaten. Maak één onderwerp per pagina. Dit is beter georganiseerd voor jezelf, maar ook voor je bezoekers is het duidelijk te zien waar ze wat kunnen vinden. Een structuur is dus erg belangrijk. En het belangrijkste wees uitnodigend en vriendelijk. Hiermee bereik je het meeste.