Een klapband is een vervelend euvel aan de auto. Sterker nog: het kan zelfs enorme gevolgen hebben. In het beste geval sta je langs de kant van de weg een autoband te vervangen. Als je ermee doorrijdt, kan het een andere wending krijgen: je verliest de macht over het stuur en kunt een aanrijding krijgen. Als dat geen eenzijdig ongeval is, kan het helemaal vervelend worden.
Zeker omdat je schade aan je eigen auto door een klapband niet altijd vergoed krijgt. Autoverzekeringen vergelijken is dus geen overbodige luxe.
De schade aan je eigen auto, veroorzaakt door een klapband, wordt vrijwel altijd alleen vergoed als je een volledig cascoverzekering hebt. Deze verzekering wordt in de volksmond ‘allriskverzekering’ genoemd. Als je dus een WA-verzekering of een beperkt cascoverzekering hebt, komen de kosten voor je eigen rekening. Schade als gevolg van een klapband valt namelijk niet onder de dekking van deze verzekeringen.
Als je een aanrijding hebt veroorzaakt als gevolg van een klapband, zul je de schade van een ander moeten vergoeden. De schade aan een ander wordt altijd door de verzekering vergoed, zelfs met een WA-dekking of een beperkt cascoverzekering. Toch is er wel een probleem: de schade wordt in principe wel verhaald op de verzekerde in de vorm van een (fikse) premieverhoging. Als de verzekeraar schade moet uitkeren, verlies je vijf schadevrije jaren. Zeker als je iemand hebt aangereden, loont het bijna nooit om de schade zelf te vergoeden en kun je dus het beste vrede hebben met het verlies van schadevrije jaren.
Je kunt de schade in het geval je alleen schade aan je eigen auto hebt, ook zelf betalen. Als je allrisk verzekerd bent kun je de schade laten vergoeden, maar het kost je wel vijf schadevrije jaren. Daardoor stijgt de premie fors. Daarom kan het soms voordeliger zijn de schade zelf te betalen. Overleg hiervoor met de verzekeraar, die rekent dit doorgaans graag voor je uit.