No-claim autoverzekering: zo werkt het - Checkenbespaar.nl

No-claim autoverzekering: zo werkt het

04/11/2016 No Claim Autoverzekering - Hoe werkt het

Ten onrechte denken verzekerden vaak dat men bij één claim bij de autoverzekering, onmiddellijk één schadevrij jaar kwijtraakt. Anderen denken dat men helemaal opnieuw moet beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren bij een claim.

Hoe schadevrije jaren precies werken, is doorgaans afhankelijk van de polis van de verzekerde. In veel gevallen staat dit systeem uitgelegd in moeilijk taalgebruik, waardoor men vaak niet weet hoe schadevrije jaren precies werken. In dit artikel leggen we uit hoe je no-claimkorting opbouwt en waarom schadevrije jaren belangrijk zijn.

 

Schadevrije jaren opbouwen

Een verzekerde bouwt schadevrije jaren op zolang hij een autoverzekering bij dezelfde verzekeraar heeft. Voor ieder jaar dat de verzekerde geen schade claimt, krijgt hij één schadevrij jaar. Veel autoverzekeraars werken met de zogenaamde ‘bonus/malus-ladder’. Dat betekent dat verzekerden die weinig schade claimen, doorgaans meer korting krijgen op de maandelijkse premie. Deze korting wordt de no-claimkorting genoemd.

De no-claimkorting is van invloed op de premie van de verzekerde. Hoe meer schadevrije jaren, des te hoger de no-claimkorting wordt. Daardoor betaalt de verzekerde uiteindelijk minder. Schadevrije jaren zijn alleen op te bouwen als de polis op naam van de verzekerde staat. In sommige gevallen is het mogelijk schadevrije jaren over te dragen. Bijvoorbeeld als de verzekerde gaat scheiden, of de partner overleden is.

 

Schade claimen

Bij grote schade is het raadzaam de schade te claimen bij de autoverzekering. Helaas valt de verzekerde dan terug op de bonus/malus-ladder en neemt het aantal schadevrije jaren af. Bij schuldschade (schade door eigen schuld), kost dit doorgaans 4 tot 6 schadevrije jaren. Wie slechts één jaar verzekerd is, bouwt daarmee meteen een negatief aantal schadevrije jaren op. Dit heet ‘de malussituatie’. Daardoor moeten verzekerden vaak meer premie betalen. Daarnaast wordt overstappen een probleem, want autoverzekeraars accepteren doorgaans geen verzekerden met een negatief aantal schadevrije jaren. De oplossing is net zo lang bij de verzekeraar te blijven tot er weer een positief aantal schadevrije jaren staat.

 

Niet claimen

In sommige gevallen is het daarom wijzer de schade zelf te vergoeden. Daardoor betaal je uiteindelijk niet meer premie. De korting blijft daarnaast ook staan. Bij een kleine schade zijn de kosten van reparatie vaak minder hoog dan de premiestijging.

 

No-claim vergelijken

De meeste autoverzekeraars hebben tegenwoordig een no-claimbeschermer. Daarmee is het mogelijk ieder jaar één schadeclaim te doen, zonder dat de no-claimkorting omlaag gaat. Een no-claimbeschermer kost wel iets extra. De no-claim beschermer vergelijken is een goede manier om de beste autoverzekering te vinden. Daarmee voorkom je dat je een hogere premie betaal als je schade claimt.

Goedkope Autoverzekering Afsluiten