Onbeperkt gratis roaming binnen EU in 2017 - Checkenbespaar.nl

Onbeperkt gratis roaming binnen EU in 2017

02/10/2016

Vanaf halverwege volgend jaar maakt de Europese Unie een einde aan de hoge roamingkosten in het buitenland. Begin deze maand kwam de Europese Commissie met een voorstel om de kosten van roaming in het buitenland te beperken. Providers gingen in protest, omdat gratis roaming kan leiden tot misbruik van de databundel in het buitenland.

Om die reden bouwde de Europese Commissie een limiet in; gebruikers kunnen slechts negentig dagen per jaar zonder aanvullende kosten gebruikmaken van hun databundel in het buitenland.

 

Terug naar de tekentafel

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, stuurde het plan terug naar de tekentafel. Daarom komt de commissie nu met een nieuw voorstel. De limiet is verlaagd. Vanaf 2017 is het mogelijk slechts dertig aaneengesloten dagen gebruik te maken van een mobiel abonnement in het buitenland, zonder extra kosten. Daarmee is het idee van een maximum van negentig dagen per jaar afgeschaft.

 

Misbruik

Gratis roaming in het buitenland kan leiden tot misbruik van de databundel. Zo is het voor consumenten aantrekkelijk gebruik te maken van streaming diensten in het buitenland en zo veel data te verbruiken. Om te voorkomen dat providers worden opgezadeld met torenhoge kosten, heeft de Europese Commissie een aantal voorwaarden bedacht.

Zo moeten consumenten verplicht een abonnement afsluiten bij een internetprovider in het land waar ze wonen. Voor studenten zou dit betekenen dat zij buiten de boot vallen. Om die reden mogen mensen die een ‘stabiele link’ met hun thuisland hebben, ook daar een mobiel abonnement afsluiten. Dit betekent dat men in het land van de provider moet werken, of regelmatig moet terugkeren naar het thuisland, als iemand in het buitenland woont. Een mobiel abonnement vergelijken in Nederland is vrij eenvoudig en kan een behoorlijke besparing op de maandelijkse kosten opleveren.

 

Kosten

De roamingkosten moeten per 15 juni 2017 worden afgeschaft. Vanaf dan worden er geen extra kosten meer berekend voor het gebruik van mobiele data binnen de Europese Unie. De Europese Commissie is van plan het voorstel voor het eind van dit jaar goed te keuren.

iOS en Android Mobiel Abonnement Vergelijken