Overstappen Energieleverancier: 5 Aandachtspunten -

Overstappen Energieleverancier: 5 Aandachtspunten

04/04/2016 Energieleverancier Overstappen

Overstappen van energieleverancier wordt ontzettend vaak gedaan. In de afgelopen jaren is het percentage consumenten en bedrijven die overstappen van energieleverancier groter en groter geworden. Als je andere energie wilt van een andere energieleverancier dan zijn er wel een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel vind je 5 aandachtspunten zodat je een wel overwogen beslissing kunt maken en ook echt gaat besparen op energiekosten.

Energie Overstap Tip 1: Mag je overstappen?

Laten we eerst met het belangrijkste beginnen, mag jij zomaar overstappen naar een andere energieleverancier? Dit hangt af van je huidige contract. Als het bijna afloopt dan heb je de mogelijkheid om een nieuw energiecontract af te sluiten bij iedere energieleverancier. De nieuwe energieleverancier zorgt ervoor dat je huidige contract echt stopt en niet verlengd wordt. Als je huidige contract nog meer dan 3 maanden doorloopt dan kan je te maken krijgen met een boete die per energieleverancier verschilt. Informeer dus eerst goed of je mag overstappen en hoe hoog de eventuele boete is. Soms kan het inclusief boete nog steeds aantrekkelijk zijn om te wisselen van energieleverancier.

Energie Overstap Tip 2: Energieprijzen

Uiteraard spelen de tarieven van stroom en gas een belangrijke rol als je overstapt naar een andere energieleverancier. De tarieven worden vaak per kWh stroom en m3 gas gepubliceerd, maar dat geeft niet direct een duidelijk beeld hoeveel dat ongeveer per maand zal zijn. Om die reden werkt onze energievergelijker met tarieven per maand en jaar zodat je direct kunt zien hoeveel je maandelijks/jaarlijks kwijt bent voor energie. Het enige wat je moet doen is je postcode en jaarlijks verbruik invullen. Indien je het jaarlijks verbruik niet weet kan je ook aangeven met hoeveel personen je in je huis woont en wat voor soort huis het is. Onze energievergelijker vult automatisch het gemiddelde verbruik in.

Energie Overstap Tip 3: Kortingen

De energiemarkt is ontzettend competitief en om deze reden zijn er vaak kortingsacties van energieleveranciers. Je krijgt een eenmalige korting die soms kan oplopen tot honderden euro’s. De hoogte van het kortingsbedrag hangt vaak af van de duur van het energiecontract.

Energie Overstap Tip 4: Grijze of groene stroom

In Nederland heb je de mogelijkheid om grijze en groene stroom af te nemen. Met groene stroom heb je dan ook meestal nog de keuze of het in Nederland opgewekt is of in een ander Europees land. De keuze hierin zal per persoon afhankelijk zijn en hangt er uiteraard vanaf hoe milieubewust je leeft. Meer en meer groene energiecontracten worden aangeboden op de energiemarkt dus de kans is groot dat je bij het overstappen van energieleverancier ook uitkomt op een energiecontract met groene stroom. De tarieven tussen grijze en groene stroom zijn ook steeds kleiner geworden in de afgelopen jaren dus je bent niet heel veel meer kwijt.

Energie Overstap Tip 5: Goede vergelijking maken en dan pas kiezen

Als je naar een nieuw energiecontract zoekt heb je als consument keuze uit ruim 35 energieleveranciers. In totaal bieden deze ruim 200 energiecontracten aan. Het is geen doen om deze energiecontracten stuk voor stuk te bekijken. Om het leven een stuk makkelijker te maken hebben wij een handige energievergelijker gemaakt. Vul je postcode en woonsituatie (aantal personen binnen het huishouden en soort huis) in en je krijgt direct te zien welke energiecontracten het goedkoopst voor jou zijn. Op deze manier weet je direct of overstappen naar een andere energieleverancier gunstig is voor jou en of je geld kunt besparen ten opzichte van je huidige energieleverancier.

Groene Energie Vergelijken