Rechtsbijstandverzekering Vergelijken - Onafhankelijke Vergelijker

Rechtsbijstandverzekering Vergelijken

Een rechtsbijstandverzekering vergelijken doe je eenvoudig en snel op deze pagina. Vul je gezinssamenstelling, soort dekking (meer uitleg vind je onder de rechtsbijstandverzekering vergelijker) en het te verzekeren bedrag in. Je krijgt direct de maandpremies van tientallen rechtsbijstandverzekeraars te zien.

[compmodule token=’gvdZb’]

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekering die ervoor zorgt dat de verzekerde juridische bijstand krijgt bij een juridisch probleem. Als zo’n situatie zich voordoet, zal meestal een jurist die voor de verzekeringsmaatschappij werkt de verzekerde verder helpen. In sommige gevallen moet iemand een externe advocaat in de arm nemen en worden de kosten daarvan vergoed.

Een dergelijke verzekering is soms niet nodig: bijvoorbeeld als iemand op gebied van inkomen en vermogen binnen de wettelijke kaders blijft. Dan heeft hij recht op gefinancierde rechtsbijstand. Maar wie meer dan 2930 euro per maand (inclusief vakantietoeslag) of een vermogen van 20.661 euro heeft, moet bij een juridisch conflict zelf betalen. In dat geval is een rechtsbijstandsverzekering handig.

 

Recht op aanspraak

Een rechtsbijstandverzekering kan noodzakelijk zijn in juridische conflicten, maar bekijk altijd goed de voor- en nadelen. Als de verzekerde vaak een beroep doet op de rechtsbijstandverzekering, kan de verzekeraar een waarschuwing sturen met daarbij dreiging voor een sanctie. Bijvoorbeeld dat de premie zal worden verhoogd of de dekking zal worden opgezegd. Daarom is het belangrijk eerst de gehele polis goed te lezen bij het rechtsbijstandverzekering vergelijken.

 

Rechtsbijstandsverzekering vergelijken en eigen risico

Net als bij veel andere verzekeringen betaalt men ook de bij rechtsbijstandsverzekering een eigen risico. Bij het rechtsbijstandsverzekering vergelijken is het dus raadzaam rekening te houden met het eigen risicobedrag. Niet alle verzekeraars werken met een eigen risico en bovendien is het eigen risicobedrag per verzekeraar verschillend. Dit werkt hetzelfde als bij de zorgverzekering: men dient eerst tot een bepaald bedrag zelf te vergoeden. Alle schade boven het eigen risicobedrag wordt vergoed door de rechtsbijstandsverzekering. De schade wordt vergoed tot een maximaal bedrag, het zogenoemde ‘maximum verzekerd bedrag’.

Hoe hoog het maximum verzekerd bedrag is, is afhankelijk van de dekking. Vergelijk rechtsbijstandsverzekering voor een overzicht van deze bedragen. Dat kan maandelijks behoorlijk wat schelen op de premie.

 

Verschillende soorten rechtsbijstandverzekeringen vergelijken

Een rechtsbijstandsverzekering werkt doorgaans met verschillende dekkingen. Bij het rechtsbijstandsverzekering vergelijken is het belangrijk te weten welke dekking er gekozen moet worden. Om die reden bieden de verzekeraars tegenwoordig ‘themadekkingen’ aan. Dit betekent dat de consument kan kiezen op welk gebied hij verzekerd wil worden, bijvoorbeeld als consument, als werknemer of als verkeersdeelnemer.

Als consument is men bijvoorbeeld verzekerd tegen conflicten over de koop of huur van dingen bij bijvoorbeeld een webshop. Lig je overhoop met een bepaalde webshop na een online koop of huur, dan kan de rechtsbijstandsverzekering helpen met juridische hulp.

Wie kiest voor een dekking over het inkomen, krijgt juridische hulp als hij dreigt ontslagen te worden of een ander juridisch probleem heeft met de werkgever. Deze dekking is niet alleen nuttig als men in dienst is, maar ook problemen met het pensioenfonds of de uitkeringsinstantie worden gedekt. De dekking is alleen geldig voor mensen in loondienst. Wie eigen ondernemer of ZZP’er is, moet daarvoor een aparte verzekering afsluiten.

Bij de woondekking worden conflicten met de verhuurder van de woning gedekt. Ook problemen met de aankoop van een huis verdient juridische bijstand middels deze rechtsbijstandsverzekering, evenals een conflict met de buren.

In het verkeer ontstaan er veel conflicten. Bijvoorbeeld als men bij een ongeluk betrokken is. De rechtsbijstandsverzekering kan dan helpen met de afwikkeling van de zaak. Deze rechtsbijstandsverzekering wordt ook wel de motorrijtuigrechtsbijstandverzekering genoemd. Je bent dus verzekerd voor juridische bijstand als je een conflict hebt opgelopen bij deelname aan het verkeer. Het gaat daarbij niet alleen om ongelukken met de auto of motor, maar ook als voetganger of fietser. Om die reden noemt men deze verzekering in de volksmond vaak verkeersrechtsbijstandverzekering.

Ten slotte kun je ook in conflict raken over de verkoop of aandelen van obligaties of problemen met de Belastingdienst. In dat geval dien je bij het rechtsbijstandsverzekering het thema ‘fiscaal recht en vermogen’ af te sluiten. Uiteraard is het mogelijk meerdere dekkingen met elkaar te combineren.

 

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Houd bij het afsluiten van een dergelijke verzekering rekening met de wachttijd voor het afsluiten van een polis. Doorgaans bedraagt de wachttijd zo’n drie maanden. De verzekering biedt geen dekking voor lopende conflicten.

 

AFM richtlijnen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) analyseert de markt van vergelijkingswebsites voor financiële producten. Aangezien transparantie bij ons voorop staat zijn wij hier heel blij mee. Hierdoor kunnen wij een duidelijk overzicht geven van de beste en goedkoopste rechtsbijstandverzekeringen. Checkenbespaar.nl is onderdeel van Matheva B.V. en valt onder de collectieve AFM vergunning van Zanox met AFM nummer 12042897.