Recordaantal Nederlanders wil overstappen in 2017

Recordaantal Nederlanders wil overstappen in 2017

26/12/2016 Zorgverzekering Opzeggen

Een recordaantal Nederlanders overweegt te wisselen van zorgverzekeraar voor 2017. In november en december zullen naar schatting zo’n 1,5 miljoen Nederlanders besluiten over te stappen. Dat betekent dat bijna negen procent van alle Nederlanders volgend jaar aansluiting vindt bij een andere zorgverzekeraar.

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssites. Vorig jaar legden zorgverzekeraars 2 miljard euro aan reserves op tafel om de premiestijging laag te houden. Maar volgend jaar worden de zorgpremies opnieuw duurder en het is maar de vraag of de zorgverzekeraars dan weer van plan zijn financiële reserves in te zetten om te premie te drukken.

 

Premieverschil

De premies kunnen zelfs voor de basisverzekering volgend jaar behoorlijk verschillen. Of de zorgverzekeraar een financiële buffer inzet om de premie laag te houden, verschilt namelijk per zorgverzekering. Traditiegetrouw is zorgverzekeraar DSW de eerste in Nederland die de premie bekendmaakt.

De zorgverzekeraar zorgde voor veel verbazing toen het bekendmaakte dat de premie voor volgend jaar met bijna tien procent omhoog gaat. Daardoor ontstaat de angst dat andere verzekeraars dat voorbeeld zullen volgen. In de praktijk betekent dit dat de premiestijging op ongeveer 10 euro per maand komt. Dat is veel meer dan het bedrag dat minister Schippers van Volksgezondheid had voorspeld. Toch vindt de minister het nog te voorbarig om uitspraken te doen over de aankomende premie.

De voornaamste reden om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar is voor de meeste ondervraagden de berichtgeving rondom de premiestijging.

 

Overstappen

Andere grote zorgverzekeraars als Achmea, CZ en Menzis hebben inmiddels ook bekendgemaakt dat de premies zullen stijgen. Dit is vermoedelijk meer dan de 3,50 euro waar minister Schippers rekening mee hield. Uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat vorig jaar 6,9 procent van de Nederlandse verzekerden vorig jaar overstapte naar een andere zorgverzekeraar. Dat betekent dat 1,17 miljoen Nederlanders wisselden.

Zorgvergelijker

De meeste Nederlanders wisselden van collectieve zorgverzekering, slechts 3 procent besloot over te stappen naar een individuele zorgverzekering. Door zorgverzekeringen vergelijken en over te stappen kan men besparen op de maandelijkse premie. Ieder jaar valt het aantal Nederlanders dat denkt over te stappen hoger uit dan het aantal Nederlanders die de daad ook echt bij het woord voegt.

Zorgverzekeringen Vergelijken