Slimme thermostaat vergelijken - Checkenbespaar.nl

Slimme thermostaat vergelijken

23/10/2016 Slimme Thermostaat Vergelijken

Tegenwoordig halen steeds meer consumenten een slimme thermostaat in huis. Het voordeel van een slimme thermostaat tegenover de ‘ouderwetse’ thermostaat, is dat de slimme variant ook op afstand bestuurd kan worden. Daarnaast zijn er veel van deze thermostaten verkrijgbaar die een zelflerend systeem hebben.

Dit houdt in dat het product zich aanpast aan het leefgedrag van de gebruiker. Doordat de thermostaat dus zelf de temperatuur kan regelen, leidt dit uiteindelijk tot meer energiebesparingen. Dat levert ook meteen een voordeel op de energierekening op! Een slimme thermostaat vergelijken is dus een goede eerste stap naar een lagere energierekening.

 

Waarom een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een kleine investering, maar deze is meestal binnen twee jaar alweer terugverdiend. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een slimme thermostaat. Het product regelt namelijk niet alleen de warme in huis, maar beschikt ook over verschillende andere functies.

Zo heeft het apparaat een lichtsensor om te registreren wanneer het licht uitgegaan is. Twintig minuten daarna zet de thermostaat de verwarming uit. Je kan uiteraard vanaf elke locatie dankzij de app de verwarming op afstand weer aanzetten. Zo kun je tot 80 procent energie besparen en toch warm thuiskomen.

Daarnaast beschikt het toestel over een klokfunctie. Vergelijk het met een klok op een stopcontact: je kunt zelf beslissen wanneer de verwarming aan of uit gaat. Op die manier hoef je de verwarming nooit zelf meer uit te zetten. De meeste slimme thermostaten zijn bovendien op afstand bestuurbaar en beschikken over een aanwezigheidssensor. Als er niemand thuis is, zet het apparaat de kachel uit.

De afgelopen jaren hebben al heel wat fabrikanten verschillende soorten slimme thermostaten op de markt gebracht. We kiezen er een paar uit om deze te bespreken. Op die manier kun je de slimme thermostaat vergelijken.

 
Google Nest - Slimme Thermostaat

Nest

Eén van de populairste thermostaten is die van Google. De Nest wordt in veel Nederlandse huishoudens gebruikt en vaak door energieleveranciers verstrekt. Het apparaat werkt namelijk behoorlijk inventief dankzij het zelflerende systeem. Dit product is in principe overgewaaid uit de Verenigde Staten. Sinds 2014 is het apparaat ook in de Nederlandse huishoudens te vinden. Het was energieleverancier Essent die de modellen weggaf bij een driejarig of vijfjarig energiecontact.

Nest beschikt over geavanceerde technologie zoals verschillende sensoren. Het apparaat is in staat om temperatuur, licht en luchtvochtigheid te meten. Dit is dus niet alleen beter voor de energierekening, maar ook voor de gezondheid. Dit product beschikt over een eigen app, waardoor je het systeem op afstand kunt bedienen. Het apparaat kost iets meer dan 200 euro en is binnen 2 jaar terugverdiend.

 
Nederlandse Energie Maatschappij Anna - Slimme Thermostaat

Anna

De Nederlandse Energie Maatschappij heeft een eigen apparaat op de markt gezet: Anna. Anna is ontwikkeld door Plugwise en is ontwikkeld door een Nederlands bedrijf. Ook deze thermostaat beschikt over een zelflerend systeem. Daarnaast is het maken van schema’s voor Anna heel gemakkelijk. De thermostaat haalt bovendien steeds de weersverwachtingen op, waardoor je nooit in een koud huis thuiskomt.

Het nadeel van Anna is dat het product geen fixed price heeft. Dit houdt in dat je 3,99 euro per maand extra moet betalen. Bovendien is dit product alleen toegankelijk voor mensen die een contract hebben afgesloten bij de Nederlandse Energie Maatschappij.

 
NUON - Slimme Thermostaat

NUON

NUON heeft zelf een thermostaat ontwikkeld. Deze beschikt niet over een zelflerend systeem, maar werkt aan de hand van programma’s. Eigenlijk werkt het bedienen van deze slimme thermostaat vergelijkbaar met de programma’s op de wasmachine. Zo kun je een programma voor vakantie of vorst inschakelen.

Het voordeel van de e-thermostaat is dat deze draadloos is. Bovendien is het model te bedienen op een smartphone of tablet.

 
Eneco Toon - Slimme Thermostaat

Toon

Toon is een slimme thermostaat van Eneco. Het voordeel van deze thermostaat is dat deze sinds 2015 ook los te koop is. Wel is dit apparaat fors duurder dan Nest van Google. De prijs van dit toestel ligt op ongeveer 275 euro en is bij verschillende webwinkels te koop.

Daarnaast is dit model ook te verkrijgen bij Eneco. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Anna, hoef je geen klant van de energieleverancier te zijn om het apparaat aan te kunnen schaffen. Dit model beschikt over verschillende extra functies, die zijn af te sluiten voor een bedrag van 4,95 euro per maand. Dit houdt in dat Eneco klanten de functies gratis tot hun beschikking krijgen, terwijl niet-klanten maandelijks moeten betalen.

Toon heeft als voordeel dat deze efficiënt met de cv-ketel samen kan werken. Bovendien biedt deze energiemeter inzicht in hoeveel gas en licht je al verbruikt hebt en krijg je tips over hoe je je verbruik kan verbeteren. Daarnaast beschikt het model over een zelflerend systeem en heb je realtime inzicht van het verbruik. Uiteraard is deze slimme thermostaat ook te besturen op de smartphone of tablet. Het voordeel van Toon tegenover Nest, is dat het apparaat ook samenwerkt met andere slimme apparaten, zoals bijvoorbeeld de rookmelder.

 
Honeywell Evohome - Slimme Thermostaat

De duurste thermostaat: Honeywell Evohome

De meest uitgebreide thermostaat is ook meteen de duurste thermostaat: de Honeywell Evohome. Dit model is behoorlijk duurder in vergelijking met andere slimme thermostaten. Dit wordt mede veroorzaakt door het feit dat dit apparaat in alle kamers kan meten hoe warm het is. Bij dit apparaat krijg je dus ook een aantal sensoren geleverd die je draadloos per kamer aan kan sluiten op de thermostaat, Bovendien is er bij ontwikkeling van dit model behoorlijk wat tijd gestoken in de vormgeving van het apparaat. Je beschikt daarnaast over weekprogramma’s, temperatuur per kamer of zone en draadloze RF-technologie. Op basis van al deze informatie stelt de Evohome een eigen programma samen. Dit systeem is wel erg aan de prijs met een adviesprijs van tussen de 299 en 350 euro.

 

De juiste thermostaat kiezen

Door het grote aanbod van verschillende thermostaten kan het nog best ingewikkeld zijn het juiste apparaat te kiezen. In principe zijn zelflerende varianten iets duurder, maar bieden deze wel meer comfort. Vergelijk energie en probeer daarnaast ook alle opties nog eens op een rijtje te zetten. Dit kan door slimme thermostaat vergelijken. In ieder geval is het duidelijk dat de keuze voor een smart thermostaat behoorlijk kan schelen op de energierekening!

Zelf Energie Vergelijken