Tot 330 euro per jaar besparen door energiezuinige apparaten

Tot 330 euro per jaar besparen door energiezuinige apparaten

17/12/2016 Energiezuinige Apparaten en Energielabels

Een groot aantal huishoudelijke artikelen slurpen veel energie en moeten over een paar maanden van de markt. Het gaat bijvoorbeeld om waterkokers, zonnebanken of liften. De Europese Commissie gaat erop toe zien dat de energie-eisen beter worden nageleefd. De producten komen op een lijst te staan met apparaten waarop strengere energie-eisen worden gesteld.

De nieuwe eisen aan huishoudelijke producten leveren een onmiddellijke besparing voor de consument op. De nieuwe huishoudelijke apparaten kunnen ons tot zo’n 330 euro op jaarbasis besparen.

 

Geselecteerde producten voor ecodesign

Het nieuwe beleid van de Europese Commissie heet ecodesign en is nog niet voor alle producten bedoeld. Alleen geselecteerde producten waarvan bewezen is dat ze veel energie verspillen moeten binnen enkele jaren worden veranderd. De consument hoeft dus niet bang te zijn dat er over enkele jaren geen broodroosters meer verkocht mogen worden.

Volgens de Europese Commissie leidt ecodesign tot een besparing zo groot als het jaarlijkse verbruik van Italië. Binnen een paar jaar kunnen we net zoveel besparen als alle huishoudens in Zweden bij elkaar verbruiken. Dat betekent dat een huishouden gemakkelijk 330 euro per jaar kan besparen. Mede door de eisen aan bijvoorbeeld de wasmachine, koelkast of droger. Zelf slimme keuzes maken leidt ook tot een besparing op de energierekening. Het gaat bijvoorbeeld om het energie vergelijken of de aanschaf van producten met een betere energieklasse.

 

Bemoeizucht

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie benadrukt dat ecodesign geen schoolvoorbeeld van bemoeizucht is. De keuze om dergelijke producten te verbieden ligt doorgaans erg gevoelig, omdat dit inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van de burger. Maar zo moeten we niet denken, vindt Timmermans. Volgens hem is het goed voor de innovatie en draagt het bij aan de strijd tegen klimaatverandering.

Een andere bijkomstigheid is dat burgers flink kunnen besparen. Volgens Timmermans zijn fabrikanten ook steeds vaker bereid mee te werken aan ecodesign. Daarom is de vicevoorzitter optimistisch over het invoeren van ecodesign. Over een aantal jaar krijgen we dus energie bestendigere waterkokers, zonnebanken en liften. Of fabrikanten de veranderingen gaan doorberekenen in de prijs, is nog niet duidelijk.

Zelf Energie Vergelijken