veelgestelde-vragen-energie-antwoord -

veelgestelde-vragen-energie-antwoord

Veelgestelde vragenTerug naar overzicht


Algemeen
Groene of grijze energie?

Grijze stroom is energie die is opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen (kolen, gas en olie). We noemen grijze stroom ook wel milieubelastende of niet-duurzame stroom.

Groene stroom wordt opgewekt met behulp van zon, wind, waterkracht, biomassa en warmtekracht. Vervolgens zet het energiebedrijf deze milieuvriendelijke opgewekte elektriciteit samen met ‘gewone’ stroom op het elektriciteitsnet. Daarna gaat de energie naar de consument.

De elektriciteit van grijze stroom en groene stroom werkt in het elektriciteitsnet (enigste netwerk) precies hetzelfde, je merkt geen verschil.

De keuze is aan jou of je kiest voor grijze of groene stroom. Bij sommige leveranciers betaal je net zoveel voor groene stroom als voor grijze stroom. Toch heb je ook en aantal leveranciers waar je zelfs voor groene stroom minder betaald als voor grijze stroom.

Veelgestelde vragenTerug naar overzicht


Algemeen
Kan ik het beste een vast of een variabel energiecontract kiezen?

Gezien dat de afgelopen 10 jaar voornamelijk prijsstijgingen hebben plaatsgevonden op de energiemarkt en de verwachting is dat dit de komende jaren ook gaat gebeuren groot is. Als men graag zekerheid wil, dan kan je het beste kiezen voor een vast contract, waarbij de gedurende looptijd hetzelfde tarief betaald.

Bij een variable contract worden deze tarieven 2 maal per jaar (1 januari en 1 juli) gewijzigd. Men kan dus profiteren wanneer de tarieven dalen.

Veelgestelde vragenTerug naar overzicht


Algemeen
Wat is voordeliger een dubbele of een enkele meter?

Bij een enkele meter is er sprake van een “enkel” tarief en bij een dubbele meter is er srake van piek- en daltarieven. Voor piek- en daltaraieven geldt dat stroom ‘s nachts en in het weekend goedkoper is en overdag duurder. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het voor consumenten bij de drie grootste energieleveranciers (Eneco, Essen en Nuon) interessant wordt een dubbele meter te gebruiken als gemiddeld 40% of meer van het energieverbruik ‘s nachts gebeurt.

Let op of je huidige meter geschikt is voor het gebruik van een dubbele meter. Indien dit aangepast moet worden zijn de kosten hiervoor ongeveer €100.

Veelgestelde vragenTerug naar overzicht


Overstappen
Ik wil overstappen naar een andere energieleverancier, kan dat zomaar?

Met een contract voor onbepaalde tijd kun je ieder moment kosteloos overtappen. Een overstap duurt gemiddeld 2 tot 6 weken en het opzegtermijn is hierbij altijd 30 dagen. Als je een contract voor bepaalde tijd hebt, dan kun je bij voortijdig opzeggen wel een boete krijgen. Gelukkig zijn er verschillende leveranciers die deze boete van je overnemen als je klant bij deze nieuwe leverancier wordt.

Veelgestelde vragenTerug naar overzicht


Overstappen
Wat gebeurt er aan het einde van mijn energiecontract?

Zodra je vaste contract afloopt, verandert dit automatisch in een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract kun je opzeggen wanneer je wilt, met een opzegtermijn van maximaal een maand.
Een contract voor onbepaalde tijd brengt wel hogere kosten met zich mee. We adviseren je dan ook om 2 maanden voor het einde van het vaste contract opnieuw over te stappen. Je kunt dan opnieuw kiezen voor een contract met actietarieven.

Veelgestelde vragenTerug naar overzicht


Overstappen
Wat is de boete als ik te vroeg overstap?

Alleen als je te vroeg overstapt, kun je een boete krijgen van je huidige energieleverancier. Bovendien loop je dan het risico dat je een eventuele welkomstkorting misloopt. De hoogte van de boete hangt af van de resterende looptijd van je huidige contract. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de boetes wettelijk als volgt vastgesteld:

Duur afloop contract Maximumboete per product
Minder dan 1,5 jaar € 50,-
1,5 tot 2 jaar € 75,-
2 tot 2,5 jaar € 100,-
Meer dan 2,5 jaar € 125,-

Let op: elektriciteit en gas zijn aparte producten. Als je met allebei stopt, kun je een dubbele boete krijgen.
Neem contact op met je huidige leverancier om zeker te weten wanneer je contract afloopt. Zit je in de laatste 2 maanden van je contract? Dan kun je probleemloos overstappen.

Vergelijk alle
Energie aanbieders

Tot €300 besparen op je energielasten?

Vergelijk nu alle energieleveranciers en vind de beste deal.

Vanaf €70 p.m.