Verschil tussen opstalverzekering of inboedelverzekering

Verschil tussen opstalverzekering of inboedelverzekering

16/11/2016 Woonverzekering Afsluiten - Opstal vs. Inboedel

In Nederland zijn er twee soorten verzekeringen die sterk op elkaar lijken: de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Het is misschien niet helemaal duidelijk hoe deze verzekeringen naast elkaar kunnen bestaan en welke verzekering je als verzekerde het best kunt afsluiten.

In dit artikel bespreken we de mogelijkheden van beide verzekeringen. Op die manier kan de verzekerde beslissen of hij beide verzekeringen nodig heeft.
 
 
 

Opstalverzekering

De opstalverzekering wordt ook weleens de woonhuisverzekering genoemd en dekt schade aan spullen die aan het huist vastzitten, maar zich niet in het huis bevinden. Denk bijvoorbeeld aan schade aan de leidingen, de badkamer en het toilet. De laatste tijd is aardbevingsschade voornamelijk in de noordelijke provincies een belangrijk onderwerp. Schade door aardbevingen wordt niet door de verzekering gedekt. Wie een koophuis heeft, moet volgens de voorwaarden van de hypotheekverstrekker meestal een opstalverzekering afsluiten. Het huis is onderpand van de lening. Dit houdt in dat als het huis afbrandt, de hypotheekverstrekker geen onderpand meer heeft.

De volgende schades worden gedekt: brand- en blusschade, rook- en roetschade, schade door ontploffing, wateroverlast door natuurlijke omstandigheden, blikseminslag, storm, neerslag en inbraak en diefstal. Je krijgt alleen uitgekeerd als vaststaat dat de schade buiten jouw schuld is ontstaan. Nalatigheid als achterstallig onderhoud wordt niet gedekt door de verzekering!

 

Inboedelverzekering

Een inboekverzekering dekt de spullen die niet aan het huis vast zitten. Bijvoorbeeld de meubels, gordijnen, sierraden en audioapparatuur. Het is niet verplicht een dergelijke verzekering af te sluiten, maar wel erg handig. Bij brand- of wateroverlast, of inbraak, krijg je tenminste je spullen vergoed.

De volgende schades worden gedekt: brandschade, waterschade, schade door blikseminslag of ontploffing, inbraak, beroving, storm en schroeien en smelten. Bij de inboedelverzekering wordt schade aan de inboedel buitenshuis niet gedekt (dus ook niet de mobiele telefoon!)

 

Conclusie

Huiseigenaren moeten een opslagverzekering hebben. Een inboedelverzekering is handig, en het is slim beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Vergelijk inboedelverzekeringen en maak je keuze. Op die manier krijg je geen juridisch getouwtrek wie wat moet vergoeden. Houd er rekening mee dat een opstalverzekering schade ‘aan de woning’ vergoed, terwijl de inboedelverzekering schade ‘in de woning’ dekt.

Inboedelverzekeringen Vergelijken