Waarom jij teveel betaalt voor energie en geld kan besparen - Checkenbespaar.nl

Waarom jij teveel betaalt voor energie en geld kan besparen

11/10/2016 Energie Vergelijken - Goedkope Energie

Nederlandse huishoudens betalen gemiddeld 2 miljard euro te veel voor energie. Dat komt voornamelijk doordat ze een duur energiecontract hebben. De meeste contracten worden voor een langere looptijd afgesloten, waardoor afnemers vaak jarenlang te veel betalen.

Te veel betalen voor energie; er is een grote kans dat de meesten van ons dat doen. Dat komt doordat we het vaak zelf helemaal niet door hebben. De meeste consumenten doen niet aan energie vergelijken, waardoor ze amper overstappen en jarenlang te veel betalen. Met andere woorden: te lang blijven hangen aan dezelfde energieleverancier is zonde!

 

Onvoordelige energiecontracten

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dit jaar onderzoek gedaan naar de energiecontracten van Nederlandse huishoudens. De energierekening is voor de meeste huishoudens hoog, maar dat ligt vooral aan de consument zelf. Zo’n 58 procent van de Nederlandse huishoudens (4,4 miljoen Nederlanders) hebben zo’n duur energiecontract.

Het energie vergelijken en overstappen naar een andere energieleverancier is de beste remedie. Het probleem is dat veel huishoudens zich goed voelen bij de huidige energieleverancier, en om die reden niet willen overstappen. Dat terwijl de geleverde stroom precies hetzelfde is.

 

Wijzigingen

Wat er verandert bij het overstappen naar een ander energieleverancier, is het bedrijf waarmee je zaken doet. Zo heeft Nuon bijvoorbeeld een andere administratieve afdeling en klantenservice dan Essent. Je betaalt dus vooral voor de klantenservice en niet voor ‘de kwaliteit van stroom’. In de meeste gevallen is het dan ook niet juist te stellen dat energieleverancier A meer stroomstoringen heeft dan energieleverancier B. De meeste energie komt namelijk van hetzelfde stroomnet en wordt onderhouden door de netbeheerder.

Het overstappen naar een andere energieaanbieder kan dus behoorlijk voordelig zijn. Mensen die onbewust te veel betalen voor hun energiecontract, worden meestal ‘slapers’ genoemd. Dat zijn consumenten die onbewust veel geld laten liggen. Volgens de ACM laten de Nederlandse huishoudens zelfs zo’n 2,6 miljard euro liggen. Dat zijn ongeveer 500 euro per huishoudens.

 

Slapers

Consumenten die ‘slapen’, laten veel geld liggen op hun energiecontract. De energieleverancier heeft profijt bij de zogenaamde ‘slapers’, omdat dit een grote inkomstenbron is. Consumenten raken echter veel geld kwijt. Vorig jaar stapten er slechts 1,1 miljoen huishoudens over op een andere energiemaatschappij. Er is dus een behoorlijk grote groep mensen die nog niet is overgestapt.

 

Energiecontract

Energiecontracten zijn er in alle soorten en maten. De eenjarige energiecontracten kennen doorgaans leuke acties, zoals bijvoorbeeld een welkomstcadeau of cashback. Een 1-jarig energiecontract kan bijvoorbeeld een cashback actie van 100 euro hebben. Een 3-jarig contract heeft een cashback van bijvoorbeeld 200 euro (= 66,67 euro per jaar). In dit geval is ieder jaar overstappen dus voordeliger. Bij 1-jarig contract krijgen consumenten negen van de tien keer een hoger bedrag terug. Cashbacks van langdurige energiecontracten zijn gemiddeld per jaar vaak een stuk minder voordelig. Consumenten krijgen bij een contract van tussen de 2 en 5 jaar vaak een stuk minder geld terug.

Daarnaast kennen langdurige contracten vaak een hoger energie- of gastarief. Dit is vreemd, want je zou juist denken dat je beloond wordt met lagere tarieven als je langer blijft. Vaak is dit niet het geval en betaal je juist meer met kWh stroom of m3 gas. Om die reden is een 1-jarig contract in veel gevallen voordeliger. Ieder jaar overstappen en energie vergelijken is dus raadzaam.

 

Welkomstpremie

Consumenten die kiezen voor een contract langer dan één jaar, laten doorgaans het vaakst besparingen liggen. De meeste consumenten zijn er niet van op de hoogte dat na afloop van het energiecontract de tarieven even hoog zijn als voor consumenten die nooit van aanbieder zijn gewisseld. Om die reden is het regelmatig wisselen van energieaanbieder goed voor de portemonnee.

De meeste energiebedrijven bieden daarnaast ook leuke welkomstpremies. Bij energieleverancier A krijg je een tablet cadeau, terwijl een andere aanbieder 250 euro op jaarbasis teruggeeft.

 

Energie vergelijken

De beste manier om een voordelig energiecontract af te sluiten, is door energiecontracten te vergelijken. Consumenten blijven vaak onnodig lang aan hun energieleverancier hangen, omdat zij denken dat overstappen erg veel tijd kost. In de meeste gevallen is overstappen zo geregeld. Dit kan aan de hand van de vergelijkingsmodule op onze website. Na de keuze voor een nieuwe energieaanbieder, hoeft de vergelijker alleen maar door te klikken. Vroeger moest men het oude energiecontract zelf opzeggen. Die tijd is al lang voorbij. Tegenwoordig nemen energieleveranciers zelf het opzeggen van het oude contract op zich. De consument hoeft dus bijna niets te doen; alles wordt voor hem geregeld.

Op die manier is het mogelijk een voordelige energieaanbieder te kiezen zonder rompslomp.

Groene Energie Vergelijken