Je hebt eindelijk je eerste auto gekocht, super leuk! Je hebt meteen zin om er een blokje mee te gaan rijden met je vriendinnen. Maar heb je hier wel alle nodige verzekeringen voor afgesloten? ‘’oeps.. helemaal vergeten!’’ Zonder verzekerd te zijn mag je namelijk niet de weg op. Doe je dit toch zal dit worden bestraft. Een boete voor onverzekerd rijden bedraagt zo een €400,- euro. Deze boeten kan 3x per jaar worden opgelegd door het RDW. Je kan in totaal voor een jaar onverzekerd rijden dus een boete van €1200,- euro ontvangen.
Om je (duurdere) aankopen te beschermen sluiten mensen meestal een verzekering af. Zo zijn je spullen verzekerd mocht er iets mee gebeuren. Mocht er bijvoorbeeld schade, diefstal of vandalisme aan jouw spullen zijn, maar ben je verzekerd krijg je dit (bijna) altijd vergoed. Hangt er natuurlijk wel vanaf welke afspraken jij hebt afgesproken met je verzekeringsmaatschappij. Je hebt veel verschillende verzekeringen die je kan afsluiten. Je kan alle soorten verzekeringen eigenlijk onder verdelen in drie hoofdverzekeringen:
Er zijn ook verplichte verzekeringen die je moet afsluiten bij een aankoop. Als je bijvoorbeeld een nieuwe auto of ander motorvoertuig aanschaft moet je daar wel eerst een WA verzekering voor afsluiten. Deze verzekering dekt de schade die jij aan andere toebrengt. Maar ook een basis zorgverzekering is verplicht. Iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder die loon, uitkering of pensioen ontvangt, is verplicht om deze verzekering af te sluiten. De basis zorgverzekering vergoedt de belangrijkste zorg die je nodig hebt zoals de huisarts, ziekenhuis en medicijnen. Deze verzekeringen zijn beide wettelijk verplicht.
Een verzekering betekend eigenlijk; een overeenkomst tussen twee partijen de verzekeringsmaatschappij (verzekeraar) en de persoon zelf (verzekerde). Hierbij dekt de verzekeraar de schade in afgesproken zaken tegen betaling van premies. Een verzekering wordt pas geldig verklaart na het sluiten van een verzekeringsovereenkomst. Maar niet elke verzekering wordt gedekt door elke verzekeraar. lees voordat je een verzekering afsluit de polisvoorwaarden goed door. Elke verzekeraar heeft zijn eigen polisvoorwaarden. Hierin staat wat de verzekeringsmaatschappij wel en niet dekt bij bepaalde verzekeringen.
in Nederland zijn er ook steeds meer mensen die hun fiets laten verzekeren. En helemaal niet gek, Nederland staat namelijk bekend als het land waar mensen graag fietsen en heeft meer fietsen dan inwoners. Het vlakke landschap zorgt ervoor dat je hier praktisch kunt fietsen. We gebruiken onze fiets overal voor: om naar werk of school te gaan in de ochtend, even snel langs de supermarkt te racen, naar vrienden of familie, naar sport en noem maar op. met al die fietsen en drukte hier is het logisch dat mensen hun fietsen laten verzekeren. Zo weet je zeker dat je dit vergoed krijgt als je fiets wordt gestolen of schade oploopt door anderen. Iemand kan namelijk gemakkelijk je fiets laten om vallen of even snel je spaken doorknippen en meenemen. Hoe duur je fietsverzekering is hangt af van de plaats waar je woont. Op plaatsen in de randstad als een grote stad als Amsterdam is de kans op schade en diefstal aanzienlijk groter dan in een klein dorpje in Friesland. In Amsterdam zal daarom de verzekering een stuk duurder zijn.