In welke gasregio woon ik? - Checkenbespaar.nl

In welke gasregio woon ik?

De prijs van gas is per regio verschillend, het hangt dus af in welke gasregio je woont. Dit komt door de zogenaamde ‘regiotoeslag’. De Nederlandse Gasunie is de beheerder van het gasnetwerk in Nederland. De Gasunie is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld onderhoud aan het systeem alsmede het bestuur.

In totaal bestaat het gasnetwerk in Nederland uit ongeveer vijftienduizend kilometer aan leidingen. De leidingen bevinden zich niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Het vervoeren van gas is kostbaar en om die reden is ons land opgedeeld in verschillende zogenaamde ‘gasregio’s. De prijs van gas verschilt per gasregio.

 

Wettelijke regels over gasregio’s

In de wet staat dat de Gasunie de enige beheerder van het gasnetwerk in Nederland is. Daarnaast is de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de toezichthouder op de gasmarkt in Nederland.

De Gasunie is een publiek-private instelling. Dat betekent dat het eigendom van de overheid is. De netbeheerders hebben daarnaast een meerderheidsbelang van de staat. Nu we weten hoe het gasnetwerk in Nederland beheerd wordt, kunnen we ook meer te weten te komen over de gasregio’s en de prijzen.

 Gasregio's in Nederland

Gasregio’s in Nederland

De Gasunie verdeelt het gewonnen gas uit Groningen door heel Nederland. Het transport van gas kan soms best kostbaar zijn en om die reden is de afstand van invloed op de prijs van gas. Om die reden is Nederland opgedeeld in tien gasregio’s. De prijs van het gas wordt berekend aan de hand van de prijs per kubieke meter. Die prijs is doorgaans voor iedereen gelijk. Het verschil in de prijs wordt dan ook veroorzaakt door de zogenaamde regiotoeslag. Dit betekent: als de transportafstand vanaf de bron in Groningen groter is, dan wordt de toeslag per gasregio ook hoger.

De energieleverancier bepaalt zelf hoe hoog de toeslag is, maar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan een maximumtarief bepalen. Energie vergelijken heeft dus zeker nut.

 

Wie betaalt het meest?

Op het internet zijn kaartjes van de tien gasregio’s te vinden. De prijs van gas wordt bepaald door de afstand tot Slochteren, waar het gas wordt gewonnen. Het is dan ook geen verrassing dat inwoners van bijvoorbeeld Groningen en Leeuwarden het minst voor gas betalen. De duurste gasregio is Brabant (Regio 6), waaronder bijvoorbeeld Bergen op Zoom en Roosendaal vallen.

 

In welke gasregio woon ik?

Met behulp van het bovenstaande kaartje is de kans groot dat je direct kan zien in welke gasregio je woont. Echter zijn er gebieden (o.a. in Noord-Brabant) die vrij gefragmenteerd zijn waardoor het niet direct duidelijk is in welke gasregio je woont. Om die reden kan je het beste onze energievergelijker invullen. Vul je postcode in en onze energievergelijker weet direct in welke gasregio je woont en welke gastarieven daarbij horen. Door het energie vergelijken via Checkenbespaar.nl weet je zeker dat je niet teveel betaald voor gas en elektriciteit.

Energie en Gasregio's Vergelijken