Wie betaalt de schade bij een kettingbotsing? - Checkenbespaar.nl

Wie betaalt de schade bij een kettingbotsing?

07/12/2016 Schadeverzekering Kettingbotsing

Het risico op een kettingbotsing wordt steeds groter. De laatste paar weken is het aantal files in ons land sterk gestegen. Daardoor komen er meer kettingbotsingen voor. Het probleem van kettingbotsingen is dat er meerdere partijen bij betrokken zijn, waardoor het niet altijd duidelijk is wie de schade moet vergoeden.

Bovendien is het een stuk moeilijker om de schuldvraag te beantwoorden. De vraag is immers wie er precies schuldig is als hij zelf van voren en van achteren wordt aangereden. Er zijn vaste regels voor het aanrijden van de voorganger en wat er gebeurt als iemand bij jou achterop knalt. De middelste auto krijgt doorgaans de meeste juridische problemen omdat het niet duidelijk is welke schuld hij precies heeft.

 

Voorganger

Als je je voorganger aanrijdt, dan ben jij aansprakelijk. Jij veroorzaakt de schade. Dit betekent dat de autoverzekering de schade van de voorganger in ieder geval vergoedt. Dit gaat middels de WA-autoverzekering. Het is niet altijd zeker dat men ook de schade aan de eigen auto vergoedt krijgt. Dat hangt af van de dekking van de autoverzekering. Wie een beperkt casco verzekering heeft, krijgt geen schade als gevolg van een ongeluk vergoedt. Om schade aan de eigen auto te dekken, is een WA volledig cascoverzekering nodig.

 

Achterop

Als iemand bij jou achterop rijdt, krijg je de schade gewoon vergoed door de autoverzekeraar. Immers: de schuld ligt bij de tegenpartij. Omdat jij er niets aan kan doen, heeft het repareren van de schade ook geen gevolg voor de schadevrije jaren. Geen probleem, dus!

 

Middelste auto bij een kettingbotsing

In het slechtste geval ben je betrokken bij een kettingbotsing en was ij de middelste auto. Daardoor is het lastig te bepalen wie er schuldig is. Normaal gesproken is degene die achterop botst schuldig. Maar als die auto zelf werd aangereden waardoor hij naar voren schoot, ligt de schuldvraag in het midden. Dat zou namelijk betekenen dat alle achterste auto’s schuldig zijn. In dit geval val je onder de regeling ‘schuldloze derde’ van de verzekeraar. Zo’n regeling zorgt ervoor dat je iemand aansprakelijk kan stellen zonder dat je weet of diegene zelf ook is aangereden. De verzekeraar wordt dan aansprakelijk gesteld in plaats van de automobilist. Deze regeling geldt alleen voor automobilisten die verzekerd zijn. Buitenlandse kentekens zijn dus uitgezonderd.

Goedkope Autoverzekering Afsluiten