Zorgverzekering opzeggen - Checkenbespaar.nl

Zorgverzekering opzeggen

17/10/2016 Zorgverzekering Opzeggen

Het is bijna weer zover: het vergelijken en opzeggen van zorgverzekeringen. Binnenkort maken alle zorgverzekeringen in Nederland weer hun nieuwe premies voor volgend jaar bekend. De zorgverzekeringen krijgen daar uiterlijk tot eind november de tijd voor. Daarna kunnen verzekerden kiezen of ze bij hun huidige zorgverzekering blijven, of toch kiezen om over te stappen.

Een paar jaar geleden was het wisselen van zorgverzekeraar nog veel werk. Toen moest men eerst de oude zorgverzekering opzeggen en vervolgens een nieuwe afsluiten. Inmiddels is dat niet meer nodig: overstappen van zorgverzekeraar gaat heel eenvoudig.

 

Waarom zorgverzekering opzeggen?

Ieder jaar brengen zorgverzekeraars hun premie voor het volgende jaar uit. Zorgverzekeringen vergelijken en overstappen kan behoorlijk voordeliger zijn. Het basispakket is immers wettelijk vastgelegd en daardoor bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Wel zijn zorgverzekeringen vrij om zelf een prijs aan hun basispakket te hangen.

Daardoor ontstaan er soms kleine verschillen. De meeste mensen sluiten een aanvullende zorgverzekering samen af met de basisverzekering. Dat is niet verplicht; het is ook mogelijk een aanvullende zorgverzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten dan bij de maatschappij waar de basisverzekering loopt. De basisverzekering kent een acceptatieplicht. Iedereen moet dus geaccepteerd worden als hij een basisverzekering aanvraagt. Bij een aanvullende zorgverzekering is dit niet het geval, waardoor men vaak te maken krijgt met wachttijden. Bij aanvullende zorgverzekeringen zijn de premies vaak erg verschillend, mede door de verschillende dekkingen.

Zorgverzekeringen vergelijken biedt dan inzicht in de premies van de verschillende zorgverzekeraars. Ieder jaar zeggen ongeveer een miljoen Nederlanders hun zorgverzekering op om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

 

Geen moeite

Een zorgverzekering opzeggen en overstappen is tegenwoordig erg eenvoudig. Het enige dat noodzakelijk is, is dat men voor het einde van december de huidige zorgverzekering heeft opgezegd. Dit moet voor 1 januari van het nieuwe kalenderjaar gebeurd zijn. Aansluiten bij een nieuwe zorgverzekeraar kan tot 1 februari.

Nieuwe zorgverzekeraar gevonden? Dan is het alleen nodig zich aan te melden bij de nieuwe verzekeraar. De nieuwe zorgverzekeraar zegt vervolgens de oude zorgverzekering op. De verzekerde hoeft dus verder zelf geen actie te ondernemen.

Zorgverzekeringen Vergelijken