Zorgverzekering voor studenten vergelijken - Checkenbespaar.nl

Zorgverzekering voor studenten vergelijken

06/09/2016

Een student heeft vaak niet dezelfde zorg nodig als een verzekerde van 70 jaar. Daarom zijn er de afgelopen jaren steeds meer zorgverzekeringen die zich toespitsen op het leveren van polissen voor jongeren. Als student kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een speciale zorgverzekering te nemen die condooms of de pil dekt in de aanvullende verzekering. Daarnaast zijn er een aantal andere zaken die je moet weten. Er zijn drie soorten verzekeringen: de budgetpolis, de naturapolis en de restitutiepolis.

 

Verplichte zorgverzekering, ook voor studenten

Iedereen die ouder is dan achttien jaar, moet zich verzekeren bij een zorgverzekeraar. Het is wettelijk verplicht tenminste een basisverzekering af te sluiten en er wordt dan ook op gecontroleerd. Mensen die toch geen verzekering afsluiten, krijgen doorgaans een boete van het Zorginstituut Nederland (ZN).

In principe zijn er drie soorten polissen binnen de zorgverzekering: de naturapolis, de budgetpolis en de restitutiepolis. Bij een budget- en naturapolis wordt de zorg alleen vergoed indien de verzekerde naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaat. Deze regel geldt alleen voor geplande behandelingen. Moet je onverhoopt naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis voor een spoedbehandeling, dan worden de kosten gewoon vergoed. Bij een restitutiepolis krijgt de verzekerde vrije zorgkeuze, wat betekent dat ook behandelingen bij niet-gecontracteerde ziekenhuizen vergoed worden. Maar deze zorgverzekering is vaak wel een stuk duurder. Daarom kiezen de meeste studenten voor een budget- of naturapolis. Het is dan belangrijk goed te kijken welke ziekenhuizen een contract hebben met de zorgverzekeraar.

 

Studentenzorgverzekering

Tegenwoordig zijn er steeds meer verzekeraars die een speciale studentenzorgverzekering aanbieden. Bekende merken zijn bijvoorbeeld ZEKUR, het jongerenlabel van Univ├ę en Besured. Omdat jongeren andere wensen hebben dan ouderen, richten veel studentenzorgverzekeringen zich op de wensen van de verzekerde. Sommige zorg die speciaal voor ouderen wordt vergoed bij een aanvullende zorgverzekering, worden voor jongeren niet vergoed. Zo zijn er aanvullende studentenzorgverzekeringen die sterilisatie, epilatie en acnebehandelingen vergoeden.

Bij CZDirect, de zorgverzekering voor jongeren van CZ, mag je bijvoorbeeld condooms aanvragen. Dat zijn er maximaal 50 per jaar, maar daarvoor is wel een aanvullende zorgverzekering nodig.

Voor het zorgverzekering vergelijken is het belangrijk dat je in Nederland woont. Als je gaat studeren in het buitenland, moet je meestal een zorgverzekering in dat land afsluiten.

Zorgverzekeringen Vergelijken